Ideální váha a vysněná kondice (II.)

Kdo by nechtěl mít tělo, ve kterém se bude cítí skvěle? Lze toho dosáhnout zábavnou cestou a je možné, aby tato změna byla trvalá? Na toto téma jsme měli přednášku v příbramské Cowárně. Sešlo nás kolem dvaceti a byl to po všech stránkách přínosný a příjemný večer. Na úvod dostal každý účastník „valentýnský dárek“. Otestovali jsme každému tělesné složení segmentální analýzou a chvilku jsme si o tom povídali. Řekli jsme si něco o tom, jak přibývá nadváhy v populaci, jak to souvisí s civilizačními onemocněními a co můžeme udělat pro to abychom to změnili. Protože když změníme sebe, změníme i svět 🙂

Úvodní díl naší přednášky jsme zakončili přestávkou na kávu. Pokud jste si první část našeho článku ještě nepřečetli, můžete kliknout sem.

Pak si dejte to kafe a  můžeme se vrhnout na pokračování.

Náš přístup je komplexní. Respektujeme individualitu každého klienta a nikdy nepíšeme jídelníčky ani tréninkové plány přes kopírák.  Součástí každého našeho programu u nás v Cardiolabu je podrobný pohovor, vycházíme z exaktního měření a přesných dat. Pracujeme s klientem tak, aby změna zapadla do jeho celkového nastavení a životního stylu. Jsme přesvědčeni, že jedině taková cesta bude úspěšná. Komplexní přístup znamená mimo jiné, že vyladíme jak své vnitřní nastavení směrem k pozitivní změně, tak uděláme některé kroky ve změně stravy a budeme se „chytře hýbat“. Jednostranné zaměření na přísné redukční diety nebo cvičení do úmoru nefunguje, s čímž máme zkušenost nejen my, ale i naši klienti.

 

Vzhledem k tomu, že ke kávě nebyl dortík,  nastala ideální doba povědět si  něco k jídelníčku.  U výživy není důležitá pouze celková kalorická hodnota, ale i její složení. U toho jsme se zastavili a chvíli jsme si povídali o tom, proč je třeba opustit koncept výživové pyramidy.

Obsah našeho nákupního vozíku tvoří obsah našeho talíře. A náš talíř v důsledku tvoří to, jak bude naše tělo vypadat. Uvnitř, i navenek. Teď, za rok, za deset, dvacet let. To nejpodstatnější je, že bychom měli opustit průmyslově zpracovanou stravu a vrátit se k přirozeným potravinám. Zdůrazňujeme dostatečné množství zeleniny, kvalitní zdroje bílkovin a tuků.

Naše koncepce v zásadě s několika drobnými změnami vychází z koncepce tzv.  zdravého talíře

Současně dáváme důraz na individualitu, přidružená onemocnění a případné potravinové intolerance. Mírnou úpravu zasluhuje i strava výkonnostních a vrcholových sportovců.

 

Nebudeme si ale nic nalhávat.  Není důležitá jen kvalita, ale i kvantita potravy.  Po oříšcích s medem prostě přiberete, pokud si nebudete hlídat množství, i když jsou super-zdravé.  Na příkladu jsme si vysvětlili,  jak vytvoříme redukční plán u konkrétního klienta. Vždy vycházíme z hodnot klidového metabolismu. Korigovaný výpočet měl k dispozici každý účastník přednášky, protože je součástí segmentální analýzy na naší Tanitě. Přesné měření nabízíme potom jako součást našich programů nebo samostatně u nás v laboratoři pomocí klidové spiroergometrie Cortex Metamax.

Pokud víme, jak se klient bude hýbat, a cílíme na nějakou rozumnou hodnotu (například 2 kg/měsíc), jsme schopni nastavit efektivní redukční plán a poskládat jídelníček tak, aby úbytek na váze šel především z tuku a nedocházelo ke ztrátám svalové hmoty.

Pohybová aktivita je na cestě k „chic tělu a skvělé formě“ samozřejmě podmínkou nutnou, nikoli postačující. O tom jsme si povídali v poslední části naší přednášky. Univerzální tepová frekvence pro „hubnoucí zónu“ neexistuje. Tento mýtus, stejně jako rovnice TFmax : 220-věk, ze které vychází patří do starého železa. Více o tepové frekvenci si můžete přečíst zde

Pro správné nastavení pohybové aktivity je důležitá i úroveň tukového metabolismu. Ukázali jsme si to na příkladu děvčete, které má sedavé zaměstnání a rozhodne se pro lepší figuru do plavek. Začne chodit třikrát do týdne na spinning, kde se sedře úplně na krev a za půl roku má o dvě kila nahoře.

Proč tomu tak je? Na vině je úroveň tukového metabolismu, nevhodná skladba stravy, životní styl a příliš intenzivní cvičení. Abychom mohli efektivně využívat čas, který jsme se rozhodli v rámci „hubnoucí strategie“ investovat do nějaké pohybové aktivity, je důležité vědět, jak na to. Ideální je absolvovat zátěžový test, znát úroveň tukového metabolismu a nastavit přesně tréninkové zóny.

Pokud k tomu přidáme správně postavenou stravu, podchytíme případná zdravotní rizika či omezení, naučíme tělo znovu fungovat tak, jak je to pro něj přirozené. Redukce váhy bude pak velmi efektivní a bude třešničkou na dortu zdravého těla, které je ve skvělé kondici. Věříme, že na cestě ke štíhlé linii je třeba všechny tyto aspekty pojmout komplexně a přesně je vyvážit pro každého našeho klienta individuálně. Ne náhodou se tedy naše programy pro redukci váhy jmenují Balance.

Posluchačům naší přednášky a nyní i vám můžeme představit naše nové služby, které jsou založené na dlouhodobé spolupráci. Chceme pomáhat našim klientům na jejich cestě ke zdraví dlouhodobě a mít možnost reagovat na jejich pokroky tak, aby cílem byla trvalá změna.

Komentáře