Zelenina

Zelenina je excelentním zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů.
Škrobová zelenina (kořenová, dýně, řepa) obsahuje i nějaké ty sacharidy s velmi nízkým glykemickým indexem. To pomáhá stabilizovat glykémii a zvyšuje citlivost na inzulín.
Zelenina tak mimo jiné pomáhá podpořit náš střevní mikrobiom - krmí ve střevě „hodné“ bakterie, což je důležité pro imunitní systém.
Čím více, tím lépe 🙂
Zelenina by měla tvořit základ všech jídel a z větší části nahradit klasické sacharidové přílohy jako jsou těstoviny, knedlíky, brambory a rýže.
Objemově by měla tvořit téměř polovinu vašeho pomyslného talíře. Pokud bychom měli hovořit o množství, kolik zeleniny bychom si měli na talíř každý den naložit, orientačně určitě minimálně 0,5kg v syrovém stavu.
Jak dostat svůj jídelníček na kvalitativně vyšší úroveň? Dejte tam zelenou!
Vaše jídlo bude mnohem nutričně bohatší, bude se Vám lépe trávit a nezažijete inzulinový propad s chutí na sladké po jídle.

Zelenina by měla nahradit z větší části nahradit tradiční přílohy a měla by zaujímat téměř poloviny vašeho pomyslného talíře.
V zásadě platí, že čím více, tím lépe a pod 500g zeleniny rozhodně nechoďte!
Dá se takové množství vůbec sníst?
Jasněže! Stačí pár vychytávek, aby se zelenina stala přirozeným základem jídla, které nebude nikdy fádní, ale naopak pestrobarevné ...
Klíčem je správná úprava ...
- Zeleninu vždy kombinujte s kvalitním tukem!
Lépe Vás zasytí, nezatíží tolik trávicí trakt a lépe využijete i v tucích rozpustné vitamíny.
Na salát si dejte kvalitní olivový olej či (ideálně) domácí majonézu, nebojte se orestovat kapustu na sádle nebo polít si dušenou brokolici máslem.
- Řidťe se ročním obdobím a využívejte sezónní nabídku!
Syrové zelenině a salátům budete asi přirozeně dávat přednost v létě, v zimě si dáte asi raději nějakou teplou přílohu či polévku.
Z čeho vybírat??
KOŘENOVÁ a ŠKROBOVÁ ZELENINA
Kořenová zelenina obsahuje více sacharidů, proto je také přirozeně sladká. Celer, petržel, mrkev, pastiňák jsou stálicí českého jídelníčku, i když existují mnohem lepší úpravy než dušená mrkev, kterou znáte ze školní jídelny. V zimě je skvělou součástí polévek - ať už se rozhodnete pro mixované krémy, či vývary nebo zeleninové směsi. Mrkev lze přidat do restované zeleniny po vietnamsku či čínsku a dochutit jak máte rádi (koriandr, chilli, kvalitní sójovka či zázvor). Kořenovou zeleninu lze nejenom restovat či dusit, ale také péci - ať už vcelku, nebo ve formě zeleninových hranolek. Mezi škrobovou zeleninu řadíme také řepu, dýni (tady můžete skvěle experimentovat s různými druhy) či batáty.
CIBULOVINY
Cibule a česnek jsou v zásadě přírodní antibiotika a skvělým doplňkem polévek nebo různých zeleninových směsí. Nesníte jich asi zrovna tunu, i když takové francouzské cibulačky si můžete dát slušnou porci 🙂 Naproti tomu s pórkem to už můžete rozjet ve velkém stylu! No a pažitka nebo cibulková nať je pro oko i chuťové pohárky skvělou tečkou na pomazánce n
BRUKVOVITÉ
Brukvovitá zelenina obsahuje plno antioxidantů - tady platí pravidlo že čím zelenější, tím lépe a je bohatá na minerály a karoten.
Příkladem, jak brukvovitou zeleninu nejlépe "zabít" je smažený květák 🙂 Přitom brokolice, kterou neuvaříte do úplného bezvědomí - posypaná parmazánem a politá máslem je skutečná lahůdka.
Patří sem nejen brokolice, květák a jejich kříženec (romanesco), ale také kapusta (i růžičková). Řadíme sem také ředkvičky, ředkev a hlavně zelí!
Využívejte nejrůznější inspirace, úpravy a zajímavé recepty. Z květáku či brokolice lze vyrobit "květákovou rýži", z kapustových listů jsou skvělé chipsy a domácí kysané zelí je v zásadě českou superpotravinou - pro obsah vitamínu C a nálož probiotik!
LISTOVÁ A PLODOVÁ ZELENINA
Využívejte sezónu, nakupte, smíchejte nebo jenom nakrájejte a servírujte. Různé druhy salátů, rajčata, papriky, okurky. Olivový olej nikdy nic nepokazí. Zálivky ale jakkoli kombinujte, vymýšlejte dipy, nebojte se přidat majonézu (ideálně domácí) nebo zakysanou smetanu. Cukety sklízejte či kupujte co nejmladší - a můžete grilovat! Z pečeného lilku jsou výborné lasagne nebo "baba ganoush" - arabská pomazánka. Avokádo obsahuje spoustu zdravých tuků - a nemusí z něj být zrovna guacamole. Přidejte k němu česnek nebo aromatický sýr - klidně třeba tvarůžky!
tipy a nápady na zeleninové přílohy ...
- mix grilované zeleniny - cuketa, lilek, paprika, rajče, cibule
- zeleninové pyré – dýňové, batátové
- pečený květák/brokolice s olivovým olejem, česnekem, parmazánem ..
- zeleninové hranolky (mix kořenové zeleniny) olej, koření
- pečená červená řepa/dýně se šalvějí
- růžičková kapusta či zelené fazolky na slanině
- dušené žampiony nebo hříbky s citrónem s petrželkou a pepřem
- glazovaná mrkev
- listový špenát – se smetanou či kokosovým mlékem
- salát z pečené zeleniny
hemenex

Zapamatujte si!
Zelenina by měla tvořit téměř polovinu vašeho pomyslného talíře a nemělo by jí být méně než 500g za den.
Pro lepší stravitelnost a také chuť kombinujte zeleninu vždy s vhodným tukem. Usnadníte tím také vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.
Kombinujte zeleninu tepelně upravenou ve formě příloh či polévek a syrovou. Řiďte se sezónní nabídkou.