Makra: Tuky

Mýty o prospěšnosti nízkotučné stravy, škodlivosti žloutku a másla  zanechme v propadlišti dějin.

Tuky obsahují vitamíny, látky důležité pro nás střevní mikrobiom i nenasycené mastné kyseliny, které chrání naše cévy.  

Kdo chce tuky spalovat, musí je také jíst.  Kvalitní živočišné a rostlinné tuky jsou koncentrovaným zdrojem energie - jen se jí naučit využívat 🙂

 

Kolik tuků patří na náš talíř?

Pokud chceme tuky spalovat, musíme také tuky jíst – na to je naše tělo stavěné.

V  ideálním případě by měly tuky tvořit  50-60% energetické bilance.

Na první pohled se to zdá opravdu hodně, ale přesto na našem talíři nebudou skoro vidět 🙂 

Proč? 

Tuky jsou hodně energeticky koncentrované - obsahují dvakrát větší množství energie než bílkoviny a sacharidy.  Kromě toho jsou dost často  "schované" v potravinách, které jsou zdrojem bílkovin - například v mase, vejcích, či mléčných výrobcích.

 

Tuky obsahují v jednom gramu 38,9 kJ

Bílkoviny i sacharidy obsahují v jednom gramu 17,2kJ

Pozor! Alkohol obsahuje v jednom gramu 38kJ

 

  • Na náš talíř patří samozřejmě tuky jako takové - například máslo, sádlo, oleje, většinou jako součást úpravy nejrůznějších jídel. 
  • Kromě toho by součástí našeho jídelníčku měly být potraviny, které nějaký tuk (v nezanedbatelném procentu) obsahují - například tučné mléčné výrobky, ryby, ořechy, avokádo

 

Obecně na tepelnou úpravu používejte tuky, které se nepřepalují – ideální je  sádlo,  přepuštěné máslo (ghee), kokosový olej,  s opatrností na kratší tepelnou úpravu lze použít i olivový z pokrutin.

 

Tučné potraviny - ztělesněné zlo?  

Staré dobré pravidlo tvrdí, že vajíčka obsahují cholesterol a škvarky způsobují infakrt.  Co se týče másla, měli bychom si na chlebu maximálně zatřít dírky a raději použít rostlinnou Ramu.

A opět je třeba říci - přátelé, je to blbost!  Toto pravidlo je možné staré, ale rozhodně není dobré!   Mohli bychom dokonce říci, že se jedná o dezinformaci!!

Vše záleží na kvalitě tuků, jejich množství a tím, s čím tuky kombinujeme. 

Ideální je, pokud pocházejí od zvířat, které jsou krmeny na pastvě, protože ty obsahují hodně omega 3 kyselin. Zároveň pokud nebudete v kalorickém přebytku a nebudete kombinovat tuky s nadbytkem sacharidů, není důvod, abyste po nich přibrali na váze. 

 

Cholesterol v potravinách NEZPŮSOBUJE zvýšení cholesterolu v krvi.

Živočisné tuky primárně NEZPŮSOBUJÍ  aterosklerózu vašich cév. 

 

Z čeho vybírat? 

ŽIVOČIŠNÉ TUKY

Větší či menší procento tuku obsahují v zásadě veškeré zdroje živočišných bílkovin.  Ideální je, pokud pocházejí od zvířat, které jsou krmeny na pastvě, protože ty obsahují hodně omega 3 nenasycených mastných kyselin.

Patří sem tedy tuk obsažený v masných výrobcích - tedy prorostlejší maso, slanina, škvarky  a sádlo.   

Dále samozřejmě vajíčka a neodtučněné mléčné výrobky - tady množství tuku záleží na konkrétním typu. 

Mléčný tuk obsahuje na prvním místě máslo, dále zakysaná smetana, šlehačka, také například mascarpone a tučné zrající sýry.  

Důležitým zdrojem kvalitních tuků a zejména omega 3 nenasycených mastných kyselin jsou ryby.  

Máslo je vynikajícím zdrojem vitamínů rozpustných v tucích-A,D, E,K, minerálů (vápník, fosfor, zinek, hořčík, selen a jód).  

Navíc obsahuje kyselinu máselnou, která udržuje v pořádku střevní mikroflóru.

ROSTLINNÉ TUKY

Poučíme-li se od Francouzů a středomořských národů, tak na čestné místo v kuchyni postavíme olivový olej

Olivový olej je stálicí středomořské stravy a chrání naše cévy. Obsahuje mononenasycenou kyselinu olejovou a velké množství antioxidantů (tokoferolů). Snižuje LDL, zvyšuje HDL cholesterol a působí tak preventivně na naše srdce a cévy. 

Extra-virgin olej bychom měli používat zásadně za studena – na saláty, zelenina a podobně, na kratší tepelnou úpravu se spíše hodí olivový olej z pokrutin

Můžete využít i jiné oleje - jakékoli ořechové (z vlašských ořechů, sezamu, konopného semínka, makový či dýňový). Ty mají vysoké množství omega 3 nenasycených mastných kyseli a jsou náchylné ke žluknutí - skladujte je raději v lednici.  

 

TUČNÉ "SUPERPOTRAVINY"

Mezi tučné "superpotraviny" patří avokádo  - i když je to vlastně tak trochu zelenina:) 

Avokádo obsahuje spoustu vitamínů a minerálů - v první řadě velké množství draslíku, který potřebujeme pro správný přenos nervových signálů a funkci svalů.  Kromě toho je (podobně jako olivový olej) zdrojem kyseliny olejové, která patří mezi mononenasycené kyseliny (MUFA) a působí preventivně na naše cévy.  

Zdrojem kvalitních tuků jsou samozřejmě i ořechy .. díky obsahu tuku jsou velmi energeticky syté, ani nehnou s hladinou cukru a inzulínu ale pozor ať to nepřeženete s množstvím. Malou hrstičku ořechů budete spalovat poměrně dlouho 🙂 

Kokosový olej je ovšem skutečná superpotravina!

Kokos obsahuje MCT tuky se středně dlouhým řetězcem.  Tyto mastné kyseliny se totiž metabolizují přímo v játrech,  takže jsou  ideálním zdrojem dobře dostupné energie.  Dále  působí  proti kardiovaskulárním onemocněním, chrání játra, hrají roli i v onkologické prevenci.  Kokosový olej má prokázané preventivní účinky proti  Alzheimerově chorobě. Díky obsahu nasycených tuků se nepřepaluje a je vynikající pro  tepelnou úpravu.  Skvěle chutná v různých „cukrfree“ sladkostech  – pro použití ve studené kuchyni je ideální.

 

Co na talíř nepatří?  

Na talíř nepatří žádné zpracované tuky.  Mezi ně se řadí veškeré margaríny, ztužené tuky a rafinované tuky obsažené v průmyslově zpracovaných potravinách.  Nekvalitní čokolády, sušenky, tyčinky, zmrzliny.  Tyto tuky jsou obsažené často ve "zdravých" cereáliích. 

Dívejte se na složení -  jakmile uvidíte „směs olejů- palmový, palmojádrový, řepkový+emulgátor“ - pryč s tím.  

Pokud chcete mít v pořádku cévy, nejezte tučné živočišné produkty z klasických velkochovů– komerční paštiky, uzeniny a podobně.  Kromě aditiv je u živočišných produktů z klasických velkochovů nepříznivý poměr omega3: omega6 - to způsobuje zánět ve výstelce cév, který je předstupněm aterosklerózy.  

Řepkový olej, pokud je kvalitní, lisovaný za studena a použijete ho do studené kuchyně, není nijak závadný, ale často bývá rafinovaný.  Slunečnicový obsahuje nepříznivý poměr omega 6/omega3, proto je lépe se mu rovněž spíše vyhnout. 

 

Nákupní seznam 🙂 

 Black - list 

Co vyhodit z ledničky? Začněte zaručeně máslovou Ramou.  Přihoďte kostelecké uzeniny, lančmít a kuře z velkochovu a předsmažené polotovary či hotovky.   Do spíže se mrkněte jestli tam nemáte nekvalitní Nutellu, čokoládu a sušenky.  

Tohle prostě ne!! 

 Wish - list 

Doplňte zásoby olivového oleje, přidejte kokosový, kupte si dobré ořechové máslo a ořechy.   Kupte si  kvalitní máslo, ghee.  Přidejte dobré tučné mořské ryby, farmářskou zakysanou smetanu nebo smetanový jogurt, a dobrý sýr.  Nezapomeňte na avokádo.

To chcete!!

středomořská inspirace

Středomořské národy mají mnohem nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění- i když konzumují poměrně hodně nasycených živočišných tuků.

Je to díky životnímu stylu, červenému vínu a v neposlední řadě i konzumaci velkého množství panenského olivového oleje.

Olivový olej obsahuje převážně mononenasycené (MUFA) mastné kyseliny (převážně olejová) a velké množství antioxidantů (tokoferolů).

Za zdravými cévami Francouzů stojí i kvalita produkovaného masa a živočišných produktů – většinou se jedná o malé farmy, zvířata ve volných výbězích a podobně a ty obsahují hodně omega 3 nenasycených mastných kyselin -  stejně jako ryby a mořské plody.

 

paradoxy po francouzsku 🙂

 .. inspiraci z cest a kuchyně najdete také v našem blogu, pokud chcete ...

 

Zapamatujte si ...

 

 Tuky by měly tvořit 50-60% naší energetické bilance.

Není důvod se vyhýbat kvalitním živočišným tukům. Tučné mléčné výrobky, vejce, slanina či tučné ryby by měly být pravidelnou součástí jídelníčku

Avokádo, ořechy a kokos můžeme zařadit mezi tučné "superpotraviny".  Obsahují zdravé tuky v ideálním přírodním balení  společně s dalšími prospěšnými látkami.