Makra: sacharidy

 

Kolik sacharidů patří na náš talíř?

Sacharidy nejsou ztělesněné zlo,  ale je potřeba s nimi zacházet obezřetně.  

Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie při intenzivní zátěži a slouží k rychlému doplnění glykogenových zásob pro vytrvalostní výkon.

Platí, že "tuky hoří v ohni sacharidů", a proto pokud chceme sportovat (a to bychom chtít měli), zcela se bez nich neobejdeme.

 

Potřeba sacharidů v naší stravě je velmi individuální.  Záleží na tom, jak moc jste aktivní, kolik času věnujete tréninku denně či týdně a také jak máte nastavený metabolismus a jaká byla vaše strava doposud.  

Sacharidy měly tvořit zhruba čtvrtinu vašeho pomyslného talíře a 20-30% vaší energetické bilance

  • Přizpůsobte množství sacharidů tomu, jak moc jste aktivní, zda a jak intenzivně sportujete.
  • Máte-li  sedavé zaměstnání a málo aktivního pohybu (4-6 hodin týdně aerobní aktivity), orientačně by vám mělo stačit  100g-120g/den.
  • Za každou hodinu pohybu denně lze  přidat okolo 40g sacharidů..

 

Pokud máte sedavé zaměstnání a nesportujete, 100g sacharidů za den je velmi velkorysá porce, zatímco pro aktivního vytrvalce s objemem tréninku více než dvacet hodin týdne je to žalostně málo - bude v těžkém deficitu, nebude moci trénovat,  závodit a nedokáže správně regenerovat.

 

Cukry nebo škroby?  

 

Sacharidy můžeme pro jednoduchost rozdělit na jednoduché – nebo-li cukry (sem patří veškeré ovoce, vše co obsahuje přidaný cukr, med či takzvané zdravé slazení – agávový či datlový sirup a podobně). 

Složité sacharidy – nebo-li škroby,  jsou obsaženy převážně v obilovinách, všech typech mouky, pšenici, žitu, kukuřici, rýži a výrobcích z nich. Patří sem i brambory, pohanka, quinoa a ovesné vločky.

Čím jsou sacharidy jednodušší a více průmyslově zpracované, tím vyšší mají zpravidla glykemický index – to znamená, že po jejich konzumaci rychleji stoupá hladina krevního cukru (glykémie).

 

Glykemický index

Glykemický index si zkuste představit jako tachometr - ukazuje rychlost, s jakou přestupuje cukr z jídla, které sníte do krevního řečiště. Čím více jednoduchých cukrů daná potravina obsahuje, tím je přestup glukózy do krve rychlejší a tedy i vzestup hladiny krevního cukru (glykémie) prudší.  

 

Co, kolik a kdy - fázování sacharidů

 

K optimálnímu rozvoji metabolické flexibility  je třeba vybírat si správné sacharidy ve správný čas vzhledem naší fyzické aktivitě, fázi dne či tréninku.

Připomeňte si prosím IV. pilíř  a shrňme si základní pravidla správného fázování sacharidů. 

#

V běžném denním režimu udržujte maximum 30-40gramů sacharidů v běžné porci (snídaně, oběd, večeře). Volte kvalitní zdroje sacharidů s nízkým glykemickým indexem. 

#

Nejezte sacharidy na noc!  Narušujete tím tvorbu růstového hormonu, zhoršujete si regeneraci a spánek. 

#

Vynechte sladkosti s vysokým glykemickým indexem -  omezíte tím kolísání krevního cukru. Pokud máte sedavé zaměstnání, měly by být úplné tabu. 

#

Před kratším tréninkem se neládujte velkým množstvím sacharidů. Prakticky to znamená, že pokud si jdete na půlhodiny zaběhat, fakt nepotřebujete sníst talíř vločkové kaše. Zkuste to nalačno nebo po nízkosacharidovém jídle. 

#

Dlouhé a náročné tréninky či závody naopak vyžadují adekvátní doplnění sacharidů před i během zátěže.

#

Po tréninku se řiďte pravidlem „zlaté dvacítky“  - do dvaceti minut po tréninku zhruba 20g dobře stravitelných sacharidů.  Zde je s výhodou využít nutričně hodnotné sacharidy s vyšším glykemickým indexem. Toto takzvané metabolické okno usnadní regeneraci a doplní vyčerpané zásoby glykogenu (zásobního škrobu v játrech).

 

Jaké sacharidy vybrat?  

CUKR VYŘAĎTE!

Běžný, rafinovaný cukr do zdravého jídelníčku zkrátka nepatří.  Je to skutečně „bílý jed“ jsou to pouze  prázdné kalorie bez nutriční hodnoty.  Má extrémně vysoký glykemický index, způsobuje tedy výkyvy glykemické křivky bez toho, aby tělu dodal hodnotné živiny.  Vyřazení cukru neznamená jen nesladit čaj a kávu ale vyřadit komerční sladkosti, pečivo, sušenky, buchty.

Cukr je také často  obsažen v kupovaných „zdravých cereáliích“. Čtěte etikety!

Možná se to zdá samozřejmé, ale radši připomínáme -žádné sladké limonády.   Všechny ty Coly, Fanty, Sprite(takzvané soft-drinks) jsou koncentrované roztoky cukru,  respektive ještě horšího glukózo-fruktózového sirupu.  Ten je levnou náhražkou klasického rafinovaného cukru.  Fruktóza sice nezvyšuje hladinu glykémie a „obchází“ inzulín, zato se přímo metabolizuje na tuk. 

ZPRACOVANÉ OBILOVINY JEN VÝJIMEČNĚ!

Sacharidy obsažené v průmyslově zpracovaných potravinách nepředstavují pro naše tělo žádnou výživovou hodnotu.  Pokud možno, měli bychom je z jídelníčku úplně vyřadit.   Vysokozpracovaná bílá mouka a vše, co ji obsahuje jsou sacharidy, které vážně nepotřebujete.  Klasické pečivo - rohlíky, bagety, tortilly, palačinky  nebo třeba instantní extrudované kaše - to vše má vysoký glykemický index, zatěžuje naší slinivku zbytečnou produkcí inzulínu a ani našim přátelským bakteriím ve střevě nedělá příliš dobře.  Ušetřete si "své sacharidy" na kvalitnější potraviny než prázdné kalorie v průmyslově zpracované pšenici a dalších obilovanách. 

"SPRÁVNÉ SACHARIDY"

Doplňkové sacharidy na čtvrtině vašeho talíře by měly být převážně sacharidy s nízkým glykemickým indexem. Jejich množství může být o něco vyšší pokud sportujete a obecně je zařazujte spíše po po fyzické aktivitě.  

Určité množství sacharidů obsahuje škrobová zelenina (mrkev, pastiňák, dýně, řepa) - tu můžete jíst v zásadě neomezeně. Pokud nejste přímo na ketodietě (což většinou nechceme), v zásadě s libovolným množstvím se do denní porce sacharidů "vejdete".  Škrobou zeleninu není  žádoucí nikterak omezovat pro její obsah vlákniny, vitamíny, minerály a vliv na střevní mikrobiom.   

Brambory a rýži omezte na menší porce a vyhýbejte se smaženým úpravám.  Ideální jsou brambory ve slupce, rýže přírodní.  

Ve formě příloh, které kombinujete se zeleninovými můžete sáhnout například po pohance, batátech, kroupách či quinoe. 

Fermentované (máčené) přírodní vločky můžete ve vhodné kombinaci zařadit jako součást snídaní (pokud je kombinujete s dostatečným množstvím tuků – ořechy, máslo, kokosový olej, tučné mléčné produkty).

Luštěniny jsou skvělým zdrojem sacharidů s nízkým glykemickým indexem, spoustou vlákniny a nezanedbatelným množstvím bílkovin. Před vařením je dobré luštěniny předem namočit (aktivovat). Tím je zbavíme takzvaných antinutrientů – zlepšíme jejich výživové vlastnosti a stravitelnost.

Pokud se zcela nechcete  vzdát chleba a pečiva, přejděte na žitný kvasový chléb. Žito má výrazně nižší glykemický index, a díky kvasu a procesu fermentace má žitný chléb výrazně vyšší nutriční hodnotu a lépe se tráví.

ZDRAVÉ DOBROTY

Do uváděných 20-30% sacharidů z celkové energetické bilance se nám vejde i občas nějaká ta dobrota. 

Patří sem med, ovoce, různá smoothie či sladké dezerty na bázi celozrnné mouky,  ořechů,  kokosového mléka a sušeného ovoce

Jedná se sice jedná o kvalitní, výživné potraviny, ale vzhledem k vysokému glykemickému indexu způsobují kolísání glykemie.   Proto to není dobré s nimi přehánět a ideálně si je vyčlenit pro vybrané situace- například k doplnění sacharidů po sportovní zátěži.

 

Nákupní seznam 🙂 

 Black - list 

Sladkosti raději nekupujte - co doma nemáte, to spíš nesníte 🙂 Nekvalitní sušenky, pečivo plné cukru a mouky - nepatří do vašeho nákupního vozíku ani do spíže.  Vyhoďte nekvalitní polárkáč, corn-flakes i bake-rolls.  Neodměňujte děti bonbóny, nebo nekvalitní čokoládou.    

Tohle prostě ne!! 

 Wish - list 

Do zásoby nakupte rýži, quinou, jáhly, kroupy a pohanku a různé druhy luštěnin 🙂   Mějte po ruce v ledničce batáty a kořenovou zeleninu, se kterou vždycky vykouzlíte perfektní přílohu.  A když vás bude honit mlsná -  zkuste sušené nesířené meruňky (mají nízký glykemický index).  

To chcete!!

když vás honí mlsná...

Odvykačka ze závislosti na cukru (zpracovaných sacharidech) někdy opravdu bolí ...

Pro situace, kdy vás "honí mlsná" se naučte se vychutnávat si nesladké tečky místo těch sladkých ... zkuste třeba: 

  • pár kostiček hořké čokolády
  • lžičku ořechového másla
  • kávu se šlehačkou
  • pro rychlé "ala tiramisu" -  si klikněte vpravo

tipy a nápady...

Po tréninku v rámci pravidla "dvacítky" si dejte zdravou sladkou dobrotu, kterou si jinak odpíráte.  

  • vločková kaše s hořkou čokoládou po náročném tréninku
  • sladký "raw" dortík z oblíbené kavárny
  • domácí panna-cotta či tiramisu

kaše šampiónů

"ala tiramisu"

Zapamatujte si! 

Sacharidy by měly tvořit zhruba 20-30% celkového energetického příjmu a zaujímat zhruba čtvrtinu vašeho pomyslného talíře. 

V praxi to znamená, že vaše denní potřeba sacharidů se bude pohybovat okolo 80-120g podle toho, jak moc jste aktivní.   Za každou hodinu intenzivního pohybu si můžete přidat zhruba 40g sacharidů do celkového rozpočtu makronutrientů.  

V běžné porci nekonzumujte více než 30-40g sacharidů  a dávejte přednost "skutečným potravinám" s nízkým glykemickým indexem (přírodní rýže, luštěniny, žitný chléb). 

Po tréninku dodržujte "pravidlo dvacítky"!  To znamená, že do  dvaceti minut si  dejte 20 gramů sacharidů s vyšším glykemickým indexem. Dobrou volbou je ovoce nebo jiná "zdravá sladkost".