Ovoce

Ovoce je nabité kvalitními nutrienty - vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninou. 

Ovoce se tráví velmi rychle - což je jeho výhoda, i nevýhoda. 

Obsahuje ale také cukr - přestože je v přírodní formě a zdravý, stále je to cukr.

Proto je potřeba při konzumaci ovoce myslet nejen na fázování sacharidů, ale také na kombinace s ostatními potravinami. 

 

Super-zdravé! Nebo ne?  

Ovoce by se mohlo zdát ideální superzdravou potravinou. Má detoxikační funkci pro tělo a  působí také tak  trochu jako „kartáč“ na střevní stěnu .

Má to ale dva háčky.   

  • Vysoký glykemický index a nadbytek fruktózy

Mnoho druhů ovoce je díky šlechtění příliš sladké. To znamená vysoký obsah glukózy, která způsobuje rychlé výkyvy krevního cukru. Šlechtěné ovoce také obsahuje velké množství fruktózy. Ta sice „obchází“ inzulin, ale může v nadbytku vést ke zvýšení hladiny kyseliny močové a ztučnění jater.

 

  • Rychlé trávení ovoce

Většina ovoce projde žaludkem za 20-30 minut, banán za 45minut, ovocný nebo ovocno-zeleninový fresh za 10 minut.  To je sice prima – rychlá dodávka živin přímo na místo určení, ale nezapomínejte, že  běžné jídlo trávíte minimálně 2-3 hodiny. Svíčkovou se šesti klidně i pět. 

Nemíchejte tedy ovoce a běžné jídlo dohromady!

Pokud si tedy dáte špagety carbonara a jako dezert hroznové víno,  dopadne to jako v pohádce o pejskovi a kočičce, když upekli dort ze všeho co našli doma ve spíži.  Bude vás bude bolet břicho stejně jako toho zlého psa, který ho snědl. 

Pozor na smoothie!

 

Smoothie, která jsou populární jako "očistné" nápoje mají enormní obsah sacharidů (není výjimkou i 70g sacharidů) a vysoký glykemický index.   Vaše glykémie vystřelí do oblak a následuje rychlý propad provázený hladem - a to není zrovna to pravé. 

Jak na ovoce?  

 

  • Nepřehánějte to !

Dva kusy ovoce nebo hrneček bobulovin bohatě stačí.  Bobulovité ovoce má i nejlepší nutriční hodnotu, spoustu antioxidantů a nízký glykemický index.

  • Ovoce jezte pokud možno na prázdný žaludek ... 

.. můžete si dát ovoce jako předkrm před běžným jídlem, nebo po sportovním tréninku v takzvaném "metabolickém okně".   

...ovoce se dobře tráví se zakysanými mléčnými výrobky - například ve formě snídaně či svačiny, a/nebo se aktivovanými ořechy či ořechovým máslem.

 

ovocné tipy a nápady

 

  • nakrájené jablíčko když máte hlad před obědem - než dovaříte, tak ovoce strávíte!
  • borůvky se zakysanou smetanou jako skvělá letní svačina
  • kefírový shake s banánem a medem po těžkém tréninku
  • "nahatý štrůdl" pro zahřátí na dlouhé zimní večery

avo-tella

Zapamatujte si! 

S ovocem to nepřehánějte - jeden až dva kousky denně bohatě stačí.  

Jezte jej buď nalačno, nebo v takzvaném metabolickém okně (pravidlo dvacítky). 

Ovoce je ideální jíst samostatně, nebo jako součást snídaní či dezertů na bázi zakysaných mléčných výrobků či ořechů.