Bílkoviny

Bílkoviny jsou základní stavební kámen pro naše svaly....

...a bez aktivní tělesné hmoty to prostě nepůjde.

Bílkoviny pomáhají udržovat stabilní hladinu krevního cukru a vytváří pocit sytosti. 

Jsou klíčovým prvkem pro správnou regeneraci a funkční imunitní systém 

 

Kolik bílkovin patří na náš talíř?

 

Pro zdravou kompozici těla jsou potřebné 1-2 gramy bílkovin na kilogram aktivní tělesné hmoty a den.  Středně aktivní populace 1,5gramu, výkonnostní sportovci, kojící maminky či lidé vystavení velkému stresu až 2g na kilogram aktivní hmoty a den. 

Pokud jste robustněji stavění, chcete nějaké to kilo sundat a neuškodí vám přijít s tukem o část svalstva, držte se spíše na dolní hranici.

Pokud naopak potřebujete osvalit, přidejte. 

Pokud bychom se bavili o orientačním pocitovém množství, tak by jejich zdroje měly na talíři zaujímat zhruba jednu čtvrtinu – podobně jako sacharidy.

V ideálním případě by měly bílkoviny tvořit  20-30% energetické bilance. 

 

Denní potřeba bílkovin je zhruba 1,5g/ kilogram aktivní tělesné hmoty.

Zdroje bílkovin by měly tvořit zhruba 1/4 objemu talíře a tvořit 20-30%celkové energetické denní hodnoty jídla. 

Bílkoviny i sacharidy obsahují v jednom gramu 17,2kJ

 

Živočišné či rostlinné zdroje? 

 

Základními zdroji bílkovin jsou maso + ryby, vejce, mléčné výrobky. Patří sem i ořechy (s vědomím, že obsahují nějaké tuky) a také luštěniny (ty zase s sebou nesou určité množství sacharidů).

U živočišných zdrojů bílkovin je velmi důležitá jejich kvalita.  Jednoznačným doporučením je vyhnout se konvenčním velkochovům. 

Důvodem je velmi špatná kvalita takovéhoto masa, vajíček i mléčných výrobků.  Jde především o  nepříznivý poměr omega 3/omega 6- což poškozuje vaše srdce a cévy – a to nedožene sebelepší doplněk z lékárny. 

Dalším problémem je kvalita krmných směsí a toxická zátěž, která se kumuluje (nejen) v mase a zároveň vysoké množství stresových hormonů díky způsobu chovu  a většinou i porážky.

Koneckonců právě etické důvody jsou pro mnohé důvodem k vegetariánství ... 

 

Vegetariánské okénko 

Vegetariánství je určitě pro mnohé cesta, jak jíst obecně zdravěji.  Na druhé straně i vegetarián může jíst velice nezdravě – jeho strava může být plná UPF, obilovin a cukrů.

Obecně lze říci, že pokud chceme mít ve stravě dostatek bílkovin, je snažší sáhnout ke kvalitním  živočišným zdrojům – jde to i u vegetariánů, ale vajíčka a sýry musí být v ledničce na prvním místě. 

Přestože jsem byla sama poměrně dlouho vegetariánkou, preferuji nyní spíše střídmou konzumaci kvalitního masa – strava je takto nutričně bohatší a nesvádí ke konzumaci nadbytečných sacharidů.

 

Maso a uzeniny 

U masa se snažte striktně dbát na kvalitu.

Maso zvířat z volných chovů obsahuje 2-6x více omega-3 kyselin (které chrání Vaše srdce), než u zvířat z konvenčních chovů. Nemusíte se bát ani tučnějšího masa, ořezávat tuk. Dejte si klidně krkovici nebo kus bůčku. 

Střídejte domácí drůbež, kvalitní hovězí maso nebo třeba zvěřinu, dvakrát týdně by měla být na stole ryba.

Zvěřina je výborným zdrojem kvalitních bílkovin a tuků s dobrým poměrem omega 3/omega 6.   

Stejně tak je prospěšná konzumace kvalitních vývarů.  Na vývarech jsou postaveny některé terapeutické protokoly (GAPS) - vývar má přímo zázračné účinky na střevní stěnu a tedy i imunitní systém. 

V jídelníčku by neměly chybět ani vnitřnosti, například játra.   spousta vitamínů rozpustných v tucích a vysoký obsah železa z nich dělá superpotravinu - kam se hrabou leckteré doplňky stravy.  Poděkuje vám váš krevní obraz a sportovní výkon půjde nahoru! 

  Uzenin se nutně zříkat nemusíte. 

Sledujte ale složení, uzeniny z běžného supermarketu budou jistě obsahovat mouku, sóju, modifikovaný škrob a masový separát smíšený s tukem - to do vašeho jídelníčku samozřejmě nepatří. 

Pokud ale koupíte domácí bůček či dobrou masovou klobásku nebo třeba tlačenku  bez zbytečných konzervantů a nadbytku solí - proč ne. Speciálně tlačenka obsahuje spoustu kolagenu, který ocení vaše vazy a klouby. 

tipy a nápady ...

játra jako minutka jednou týdně pro váš krevní obraz a sportovní výkon

"obložený vývar" jako plnohodnotné jídlo místo oběda či večeře!

domácí masová tlačenka - spousta kolagenu a bílkovin, za které vaše klouby poděkují 🙂

Ryby

Správnou rybu doporučuje deset z deseti kardiologů  :)) 

Ryby jsou perfektním  zdrojem kvalitních  bílkovin  a tuků (omega-3 mastných kyselin-DHA a EPA), vitamínů, minerálů i antioxidantů.  A to je pro prevenci infarktu a civilizačních onemocnění přesně to, co chceme.

Dávejte pozor na kvalitu a původ ryb, které kupujete. 

Co se týče mořských ryb, tak nejzdravější jsou malé tučné ryby z chladných vod (sardinky, sledi, ančovičky, makrely, divoký losos)

Dobrou volbou jsou sladkovodní ryby z českých malých sádek, nebo ideálně pokud máte známého rybáře a vlastní zdroj.

Vajíčka

Vajíčka  jsou vynikající komplexní potravina-tuky, bílkoviny, vitamíny  v ideálním balení.   

Cholesterol obsažený ve vaječném žloutku nemá žádný vliv na hladinu cholesterolu v krvi – to  je už dávno překonané klišé a koneckonců to platí i o ostatních přirozeně tučných potravinách, ve kterých je cholesterol obsažen. 

Kulturistické, nízkotučné a nízkocholesterolové diety postavené na vaječných bílcích vás ochudí o cenné živiny a minerály. 

Dávejte přednost vajíčkům od "šťastných slepiček" z volného chovu, pokud je to možné.  

tipy a nápady ...

Experimentujte s kombinacemi a  úpravami - vajíčka se -  stejně jako chleba,  víceméně nepřejí.   Co říkáte například na ...

vejce na špeku a cibulce ?
hemenexu sypaného křenem a zeleninový salát k tomu? 
tři vejce do skla polité štědrou porcí másla a posypané parmazánem?

Dámská porce vajíček jsou 2-3 kusy, pro pány může být klidně o jedno více. 

Mléko a mléčné výrobky

Problémy s konzumací mléčných výrobků mají lidé s laktózovou intolerancí či alergií na kasein  a  nejsou příliš vhodné u autoimunitních onemocnění obecně. 

Nemáte-li ale žádné obtíže a  bez dobrého sýra nebo jogurtu nedovedete život představit, máte samozřejmě zelenou 🙂   

Obejděte obloukem regály s UHT mlékem, dochucovanými, slazenými či odtučněnými mléčnými výrobky. 

Tvaroh, mléko a čerstvé sýry (cottage, mozzarella, lučina) se tráví hůře - vyzkoušejte zda je tolerujete

Není třeba se vyhýbat tučným mléčným výrobkům. 

Vysokotučná kysaná smetana či creme-fraiche jsou dobrou volbou, stejně jako například mascarpone či smetana ke šlehání.  Dobře stravitelné jsou vysokotučné zrající sýry - obsahují většinou minimum laktózy, takže jsou dobře stravitelné.   

Dávejte přednost  zakysaným (fermentovaným) produktům– jsou mnohem stravitelnější a navíc prospívají střevní mikroflóře.   Volte jogurty zrající v kelímku (Kunín, Hollandia) nebo kefír, který má širší spektrum probiotických kultur. 

Pokud máte problémy s trávením mléka či alergie, můžete zkusit kozí či ovčí produkty nebo plemeno jersey -  obsahují stravitelnější bílkoviny než běžné kravské mléko.

 

tipy a nápady ...

Kefír je možné si udělat i domácí z kefírových zrn (tibetská houba) či kefírové kultury (WUGI)

Jde to velmi jednoduše a pokud necháte fermentaci proběhnout 24hodin, bude kefír zcela bez laktózy.

Tímto způsobem si můžete vyrobit i domácí bezlaktózový creme-fraiche z domácí vysokotučné smetany.  

Ořechy 

Složení ořechů je někde na pomezí mezi tuky a bílkovinami, ale protože tuky tvoří větší část jejich energetické hodnoty, budeme se jim věnovat v kapitole o tucích 🙂

 

OŘECHY

Ještě se podíváme na ořechy – což je skvělá potravina nabitá bílkovinami a zdravými tuky.  Obsahují také trochu sacharidů, ale ani nehnou s inzulínem a vaší hladinou cukru v krvi 🙂 

Ořechy je nejlépe konzumovat syrové, tepelně neupravené. Pro lepší stravitelnost (odbourání kyseliny fytové) je lépe ořechy předem namočit, ideálně přes noc, do vody přidejte trochu soli. Výrazně se tím zlepší dostupnost živin i chuť. Máčené vydrží v ledničce 24 hodin, můžete je po namočení i usušit v sušičce a dále běžně skladovat.

Ořechy můžete konzumovat samotné, jako součást salátů, v kombinaci s ovocem či tučnými mléčnými výrobky.

Které máte rádi?  Vlašáky, mandle, lískové nebo luxusní makadamy ... (mimochodem, ty mají nejlepší poměr omega 3:6) ? Chia semínka jsou skvělou součástí sladkých dezertů, dýňová, lněná nebo sezamová semínka můžete použít jako exkluzivní posypku na saláty nebo pečenou zeleninu. 

Ale pozor!!   Jsou kaloricky hodně „husté“, tak to zase nepřehánějte.

Přiměřená porce ořechů je zhruba 30g, to je tak akorát na svačinku, pokud máte hlad. Díky tomu, že ořechy nejsou sladké, nebudete mít rychlý pocit sytosti jako po jiné svačině, takže pozor, abyste nesnědli celý pytlík dříve než se rozkoukáte:) 

tipy a nápady ...

Vyzkoušejte různá ořechová másla!  Můžete si je vyrobit doma v kvalitním mixéru, nebo pro jednoduchost koupit.   Jsou vynikající na dochucení sladkých snídaní, dezertů nebo i jen tak k dobré kávě:)  Skvělé je kokosové, mandlové, nebo různé kombinace - například kešu s kokosem.   Seženete i  různé specialitky z ořechových másel - "karameládu", espresso máslo či podobně.  Dívejte se vždy na složení -  Pozor na přidaný cukr nebo nekvalitní hydrogenované tuky!  Já mám ráda ořechová másla Šufánek, ale na trhu dostanete spoustu kvalitních značek.  

Zapamatujte si! 

Denní příjem bílkovin je 1-2g/kilogram aktivní tělesné hmoty.  To je zhruba čtvrtina pomyslného talíře20-30% celkového energetického příjmu

Jste-li vegetariáni, důsledně dbejte na dostatečný příjem bílkovin ve formě vajíček, mléčných výrobků (tvaroh, sýry) či  rostlinných zdrojů jako je například tempeh.  

Nezříkejte se těch zdrojů bílkovin, které zároveň obsahují živočišné tuky. Cholesterol z vajíček a husí sádlo nezanáší vaše cévy!  

Dbjete na kvalitu potravin, které jíte - v případě živočišných zdrojů bílkovin se pokud možno vyhýbejte se konvenčním velkochovům