Sacharidy
Sacharidy nejsou ztělesněné zlo, ale je potřeba s nimi zacházet obezřetně.
Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie při intenzivní zátěži a slouží k rychlému doplnění glykogenových zásob pro vytrvalostní výkon.
Platí, že "tuky hoří v ohni sacharidů", a proto pokud chceme sportovat (a to bychom chtít měli), zcela se bez nich neobejdeme.
Kolik sacharidů patří na náš talíř?
Sacharidy měly tvořit zhruba čtvrtinu vašeho pomyslného talíře a 20-30% vaší energetické bilance.
Potřeba sacharidů v naší stravě je ale velmi individuální.
Záleží na tom, jak moc jste aktivní, kolik času věnujete tréninku denně či týdně a také jak máte nastavený metabolismus a jaká byla vaše strava doposud.
Přizpůsobte množství sacharidů tomu, jak moc jste aktivní, zda a jak intenzivně sportujete.
Máte-li sedavé zaměstnání a málo aktivního pohybu (4-6 hodin týdně aerobní aktivity), orientačně by vám mělo stačit 100g-120g/den.
Za každou hodinu pohybu denně lze přidat okolo 40g sacharidů.
Pokud máte sedavé zaměstnání a nesportujete, 100g sacharidů za den je může být vcelku velkorysá porce.
Pro aktivního vytrvalce, který trénuje 15 hodin týdně je ale 100g žalostně málo. Toto množství je nedostatečné z hlediska obnovy zásobního glykogenu, což znemožňuje kvalitní trénink, regeneraci a samozřejmě i závody.
Cukry nebo škroby?
Sacharidy můžeme pro jednoduchost rozdělit na jednoduché – nebo-li cukry (sem patří veškeré ovoce, vše co obsahuje přidaný cukr, med či takzvané zdravé slazení – agávový či datlový sirup a podobně).
Složité sacharidy – nebo-li škroby, jsou obsaženy převážně v obilovinách, všech typech mouky, pšenici, žitu, kukuřici, rýži a výrobcích z nich.
Patří sem i brambory, pohanka, quinoa a ovesné vločky.
Čím jsou sacharidy jednodušší a více průmyslově zpracované, tím vyšší mají zpravidla glykemický index – to znamená, že po jejich konzumaci rychleji stoupá hladina krevního cukru (glykémie).
Glykemický index si zkuste představit jako tachometr - ukazuje rychlost, s jakou přestupuje cukr z jídla, které sníte do krevního řečiště. Čím více jednoduchých cukrů daná potravina obsahuje, tím je přestup glukózy do krve rychlejší a tedy i vzestup hladiny krevního cukru (glykémie) prudší.
Pryč s rafinovaným cukrem!
Běžný, rafinovaný cukr do zdravého jídelníčku zkrátka nepatří.
Proč?
Je to skutečně „bílý jed“ - prázdné kalorie bez nutriční hodnoty.
Má extrémně vysoký glykemický index, způsobuje tedy výkyvy glykemické křivky bez toho, aby tělu dodal hodnotné živiny.
Vyřazení cukru neznamená jen nesladit čaj a kávu ale vyřadit komerční sladkosti, pečivo, sušenky, buchty.
Cukr je také často obsažen v kupovaných „zdravých cereáliích“. Čtěte etikety!
Možná se to zdá samozřejmé, ale radši připomínáme -žádné sladké limonády.
Všechny ty Coly, Fanty, Sprite(takzvané soft-drinks) jsou koncentrované roztoky cukru, respektive ještě horšího glukózo-fruktózového sirupu.
Ten je levnou náhražkou klasického rafinovaného cukru. Fruktóza sice nezvyšuje hladinu glykémie a „obchází“ inzulín, zato se přímo metabolizuje na tuk.
Zpracované obiloviny jen výjimečně ...
Sacharidy obsažené v průmyslově zpracovaných potravinách nepředstavují pro naše tělo žádnou výživovou hodnotu.
Pokud možno, měli bychom je z jídelníčku úplně vyřadit. Vysokozpracovaná bílá mouka a vše, co ji obsahuje jsou sacharidy, které vážně nepotřebujete. Klasické pečivo - rohlíky, bagety, tortilly, palačinky nebo třeba instantní extrudované kaše - to vše má vysoký glykemický index, zatěžuje naší slinivku zbytečnou produkcí inzulínu a ani našim přátelským bakteriím ve střevě nedělá příliš dobře.
Ušetřete si "své sacharidy" na kvalitnější potraviny! Je zbytečné s nimi plýtvat na prázdné kalorie v průmyslově zpracované pšenici a dalších obilovanách.
Které sacharidy jsou ty "správné" ?
Doplňkové sacharidy na čtvrtině vašeho talíře by měly být převážně sacharidy s nízkým glykemickým indexem.
Jejich množství může být o něco vyšší pokud sportujete a obecně je zařazujte spíše po po fyzické aktivitě.
Určité množství sacharidů obsahuje škrobová zelenina (mrkev, pastiňák, dýně, řepa) - tu můžete jíst v zásadě neomezeně.
Pokud nejste přímo na ketodietě (což většinou nechceme), v zásadě s libovolným množstvím se do denní porce sacharidů "vejdete". Škrobou zeleninu není žádoucí nikterak omezovat pro její obsah vlákniny, vitamíny, minerály a vliv na střevní mikrobiom.
Brambory a rýži omezte na menší porce a vyhýbejte se smaženým úpravám. Ideální jsou brambory ve slupce, rýže přírodní.
Ve formě příloh, které kombinujete se zeleninovými můžete sáhnout například po pohance, batátech, kroupách či quinoe.
Fermentované (máčené) přírodní vločky můžete ve vhodné kombinaci zařadit jako součást snídaní (pokud je kombinujete s dostatečným množstvím tuků – ořechy, máslo, kokosový olej, tučné mléčné produkty).
Luštěniny jsou skvělým zdrojem sacharidů s nízkým glykemickým indexem, spoustou vlákniny a nezanedbatelným množstvím bílkovin. Před vařením je dobré luštěniny předem namočit (aktivovat). Tím je zbavíme takzvaných antinutrientů – zlepšíme jejich výživové vlastnosti a stravitelnost.
Pokud se zcela nechcete vzdát chleba a pečiva, přejděte na žitný kvasový chléb. Žito má výrazně nižší glykemický index, a díky kvasu a procesu fermentace má žitný chléb výrazně vyšší nutriční hodnotu a lépe se tráví.
Zdravé dobroty 🙂
Do uváděných 20-30% sacharidů z celkové energetické bilance se nám vejde i občas nějaká ta dobrota.
Patří sem med, ovoce, různá smoothie či sladké dezerty na bázi celozrnné mouky, ořechů, kokosového mléka a sušeného ovoce.
Jedná se sice jedná o kvalitní, výživné potraviny, ale vzhledem k vysokému glykemickému indexu způsobují kolísání glykemie. Proto to není dobré s nimi přehánět a ideálně si je vyčlenit pro vybrané situace- například k doplnění sacharidů po sportovní zátěži.
Jak si vybrat sacharidy?
Black - list
Sladkosti raději nekupujte - co doma nemáte, to spíš nesníte 🙂 Nekvalitní sušenky, pečivo plné cukru a mouky - nepatří do vašeho nákupního vozíku ani do spíže. Vyhoďte nekvalitní polárkáč, corn-flakes i bake-rolls. Neodměňujte děti bonbóny, nebo nekvalitní čokoládou.
Tohle prostě ne!!

Wish - list
Do zásoby nakupte rýži, quinou, jáhly, kroupy a pohanku a různé druhy luštěnin 🙂 Mějte po ruce v ledničce batáty a kořenovou zeleninu, se kterou vždycky vykouzlíte perfektní přílohu. A když vás bude honit mlsná - zkuste sušené nesířené meruňky (mají nízký glykemický index).
To chcete!!

Když vás honí mlsná ...
Odvykačka ze závislosti na cukru (zpracovaných sacharidech) někdy opravdu bolí ...
Pro situace, kdy vás "honí mlsná" se naučte se vychutnávat si nesladké tečky místo těch sladkých ... zkuste třeba:
- pár kostiček hořké čokolády
- lžičku ořechového másla
- kávu se šlehačkou
- pro rychlé "ala tiramisu" - si klikněte vpravo
tipy a nápady...
Po tréninku v rámci pravidla "dvacítky" si dejte zdravou sladkou dobrotu, kterou si jinak odpíráte.
- vločková kaše s hořkou čokoládou po náročném tréninku
- sladký "raw" dortík z oblíbené kavárny
- domácí panna-cotta či tiramisu
kaše šampiónů

"ala tiramisu"

Zapamatujte si!
Sacharidy by měly tvořit zhruba 20-30% celkového energetického příjmu a zaujímat zhruba čtvrtinu vašeho pomyslného talíře.
V praxi to znamená, že vaše denní potřeba sacharidů se bude pohybovat okolo 80-120g podle toho, jak moc jste aktivní. Za každou hodinu intenzivního pohybu si můžete přidat zhruba 40g sacharidů do celkového rozpočtu makronutrientů.
V běžné porci nekonzumujte více než 30-40g sacharidů a dávejte přednost "skutečným potravinám" s nízkým glykemickým indexem (přírodní rýže, luštěniny, žitný chléb).
Po tréninku dodržujte "pravidlo dvacítky"! To znamená, že do dvaceti minut si dejte 20 gramů sacharidů s vyšším glykemickým indexem. Dobrou volbou je ovoce nebo jiná "zdravá sladkost".