16 položek pro zdravý nákup
Tento nákupní seznam je pouze položkový -podrobnosti k jednotlivým skupinám potravin najdete v příslušné sekci 🙂
Vytiskněte si jej, nebo si vypište si z každé skupiny to, co máte rádi.
Sestavte se vlastní nákupní seznam, které využijte ve zdravých receptech.
Doporučuji klasickou metodu tužka-papír, kterou můžete průběžně doplňovat poznámkami toho co vám chybí, nebo potravin, které chcete nově zařadit do svého nakupovacího portfolia.
My s naším seznamem a drobnými tipy "pojedeme" po položkách zhruba v tom směru, ve kterém najdete příslušné potraviny v supermarketu.
1. "Salátová" zelenina
Všechno, co budete jíst v syrovém stavu. Ať už samotné, nakrájené na kousky, s dipem či majonézou nebo v různých kombinacích ve formě salátu.
Patří sem saláty všeho druhu (ledový, listové směsi, rucola, hlávkový salát či raddichio). Dále doma vypěstované či kupované klíčky nebo microgreens. Listový špenát, pak-choy, kadeřávek, rajčata, papriky, kapie, okurky, ředkvičky, zelené natě, cibulky ..
Tip: na klíčky či microgreens stačí doma zavařovací sklenice a místo na okně, třeba se časem do své minizahrádky tak zamilujete, že si vytvoříte sofistikovaný systém pěstování.
2. Přílohová "low-carb" zelenina
Tyto druhy zeleniny obsahují méně sacharidů a jsou vhodné na jakoukoli tepelnou úpravu. Vytvoříte nejrůznější druhy příloh, od obyčejného kyselého zelí k huse přes letní mix vhodný pro grilovačku až například po thajské kari.
Patří sem například cuketa, lilek, chřest, fenykl, brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, pórek.
Některé z těchto druhů zeleniny včetně směsí je možné také fermentovat a využít její další potenciál.
Tip: naložit si vlastní kyselé zelí či kim-chi není nic složitého 🙂
3. Přílohová škrobová zelenina
Kořenová zelenina obsahuje nějaké ty sacharidy, ale tady rozhodně není na místě s nimi šetřit. A šetřit není ani nutné v případě peněženky - v zimě je řepa rozhodně levnější než okurka dovezená přes půl Evropy.
Tyto druhy zeleniny jsou osvědčenou českou lokální klasikou, kterou nemusíte dávat jen do bramboračky. Zeleninové hranolky, pyré či glazovaná mrkev ... vyzkoušejte něco nového!
Patří sem veškerá kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel, řepa. Všechny druhy dýně a tykve, cibule..
Tip: tyto druhy zeleniny zvládnou delší uskladnění, takže máte-li sklep, vyplatí se nakoupit na podzim od lokálních farmářů do zásoby ...
4. Ovoce
Nepřehánějte to, ovoce berte pouze jako dochucení a zpestření jídelníčku, ale něco kvalitního si určitě kupte.
Bobuloviny - borůvky, maliny, ostružiny, sezónní ovoce - jahody, meruňky, jablka, hrušky, dále na dochucení a občasnou konzumaci si kupte citrusy, přidat můžete celoročně banány jako dobrý zdroj rychlých i pomalých sacharidů.
Snažte se vybírat sezónní druhy, dbejte na kvalitu (běžné ovoce v supermarketech je většinou plné pesticidů), vybírejte druhy, kde lze oloupat slupku. Nejste Maruška a dvanáct měsíčků, takže opět platí, že je lepší si v létě natrhat borůvky v lese, než si je v lednu koupit v Albertu v akci.
Tip: pro ochucení sladkých snídaní můžete použít v zimě i lyofilizované ovoce nebo neslazená povidla.
5. Avokádo
Je to asi trochu enviromentální hřích, ale nešť. Avokádo je plné zdravých tuků a je stálicí kvalitního low-carb jídelníčku. Pozor na některá "ready to eat" avokáda!
Bývají uvnitř shnilá - kupte raději nedozrálé avokádo, které necháte doma v papírovém sáčku "dojít".
Tip: chuťově výborná jsou velká avokáda, která se kupují na váhu
6. Maso
Tady více než kde jinde platí, že je třeba dávat přednost kvalitě před kvantitou. Není třeba mít na talíři maso dvakrát denně (ani denně ne). Masu z běžného velkochovu se vyhýbejte.
farmářské/bio : hovězí, krůtí, kuřecí, králík, játra. Zvěřina ze spolehlivého zdroje.
Tip: výborné bio-mleté 100% hovězí má na pultech Lidl!
7. Ryby
Kdo má známého rybáře lovícího v dobrých vodách, vyhrává 🙂 Kdo ne, najde si rybárnu nebo se v supermarketu poohlédne po následujících položkách:
mořské - divoký losos, tuňák, makrela, sledě, zavináče
sladkovodní - dravé ryby, pstruh, kapr
Tip: máte-li rádi kapra, můžete si na Vánoce koupit více porcí či půlku ryby a uchovat v mrazáku. Upečený v troubě je výrazně chutnější než v trojobalu ...
8. Mléčné výrobky
Nic ochuceného, s přídatnými látkami či modifikovaným škrobem. I v supermarketech se dá sehnat kvalitní zboží a mléčné výrobky v bio-kvalitě. Dejte jim přednost.
bílý jogurt (farmářský, tučný), kefír s živými kulturami, smetana (33%), kysaná smetana či creme-fraiche, mascarpone, tvrdé a zrající sýry
Tip: v běžné síti jsou nejkvalitnějšími jogurty Hollandia či Kunín (zrající v kelímku)
9. Uzeniny a masné výrobky
Ty bych v běžné síti až na výjimky vůbec nedoporučovala kupovat a vyrazila k soukromníkovi či do farmářské prodejny. Pokud si chcete pochutnat, připlaťte si, nebo se uzenin vzdejte.
Kvalitní vepřová šunka, pršut, jerky, libová tlačenka, "skutečná" játrová paštika
10. Vajíčka
Bez komentáře. Vejce jsou prostě vejce.
Ideálně z volného chovu či domácí 🙂
11. Oleje a tuky
Nedělejte si to zbytečně složité, nemusíte mít doma padesát lahviček s různými oleji z exotických ořechů.
V zásadě si vystačíte s málem, pokud na čestné místo v kuchyni postavíte olivový olej.
Kromě této "highlight" potraviny zdravého životního stylu kupujte další kvalitní tuky jako je máslo, ghee, sádlo, kokosový olej
12. Ořechy a semínka
Vlašské ořechy, lískové, mandle, kokos, ořechová másla, konopné semínko, dýňové a sezamové semínko, mák
Tip: mák kupuji na trhu na váhu, ručně vytřesený. Je to česká specialita a superpotravina!
1. "salátová" zelenina"
2. přílohová "low-carb" zelenina
cuketa, lilek, chřest, fenykl, brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, pórek
tip: naložit si vlastní kyselé zelí či kim-chi není nic složitého 🙂
3. přílohová "škrobová" zelenina
kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel, řepa. Všechny druhy dýně a tykve, cibule..
tip: máte-li sklep, vyplatí se nakoupit na podzim od lokálních farmářů do zásoby ...
4. ovoce
bobuloviny - borůvky, maliny, ostružiny, sezónní ovoce - jahody, meruňky, jablka, hrušky, citrusy, banány.
tip: pro ochucení sladkých snídaní můžete použít v zimě i lyofilizované ovoce
5. avokádo
Pozor na některá "ready to eat" avokáda! Bývají uvnitř shnilá - kupte raději nedozrálé avokádo, které necháte doma v papírovém sáčku "dojít".
tip: chuťově výborná jsou velká avokáda, která se kupují na váhu
6. maso
farmářské/bio : hovězí, krůtí, kuřecí, králík, játra. Zvěřina ze spolehlivého zdroje.
tip: výborné bio-mleté 100% hovězí má na pultech Lidl!
7. ryby
mořské - divoký losos, tuňák, makrela, sledě, zavináče
sladkovodní - dravé ryby, pstruh, kapr
8. mléčné výrobky
bílý jogurt (farmářský, tučný), kefír s živými kulturami, smetana (33%), kysaná smetana či creme-fraiche, mascarpone, tvrdé a zrající sýry
tip: v běžné síti jsou nejkvalitnějšími jogurty Hollandia či Kunín (zrající v kelímku)
9. uzeniny
kvalitní vepřová šunka, pršut, jerky, libová tlačenka, "skutečná" játrová paštika
10. vejce
.. ideálně z volného chovu či domácí 🙂
11. oleje a tuky
extra virgin olivový olej, máslo, ghee, sádlo, kokosový olej
12. ořechy a semínka
vlašské ořechy, lískové, mandle, kokos, ořechová másla, konopné semínko, dýňové a sezamové semínko, mák
tip: mák kupuji na trhu na váhu, ručně vytřesený. Je to česká specialita a superpotravina!
13. komplexní sacharidy
ovesné vločky, quinoa, pohanka, rýže, žitný chléb, brambory, batáty
tip: pohanku kupujte jedině světlou "kroupu" - není termicky loupaná a má lepší obsah živin
14. luštěniny
čočka, cizrna, hrách, fazole, tempeh
tip: luštěniny předem namáčejte - probudíte v nich živiny a budou stravitelnější
15. bylinky a koření
chilli, římský kmín, kurkuma, směs pepřů, oregano, rozmarýn, sladké koření - vanilka, kardamom, skořice, zelené koření - bylinky, petrželka, koriandr, řeřicha.
tip: skvělé jsou kořenící směsi od firmy Sonnentor
16. laskominy
káva, kakao, tmavá čokoláda, kvalitní víno, med, sušené ovoce
tip: kvalitní hořké čokolády jsou ty s kakaovým máslem, výborné má i Lidl 🙂
To, co máte v ledničce nebo ve spíži dříve či později zamíří kolem vašeho pasu nebo na váš zadek.
Takže by bylo fajn, kdyby do vašeho nákupního vozíku a následně do vašeho těla zamířily potraviny, které s vaším novým stravovacím stylem tak nějak ... řekněme ... korelují 🙂
Jste to co jíte - nebuďte popelnice 🙂
Pokud do vozíku hodíte brambůrky, zaručeně je dříve nebo později sníte. Proto pravidlo číslo jedna zní - nekupujte nic, co není v souladu s vaším budoucím (štíhlým, fit a zdravým) já ...
No a na potraviny, které jsou zdravé je potřeba si nejdřív udělat prostor. Udělat čistku. Nejdřív začneme vyhazovat. Plýtvat se nemá - proto to také uděláme poprvé - a naposledy.
Takže se vybavíme pytlem na odpadky a kupou odhodlání.
Pamatujete si na reality-show „Jste to co jíte“ s doktorkou Cajthamlovou a výživovým poradcem Petrem Havlíčkem?
Do pořadu se vždy přihlásili ti, kteří chtěli zhubnout. S pomocí této dvojice se jim více či méně dařilo měnit své stravovací návyky a postavu. Bylo to přehnané, přehrané a mnoho tehdejších doporučení je dnes již překonaná. Cílem bylo ovšem bavit diváky a to se dařilo. Oblíbenou vsuvkou byly návštěvy v domácnostech klientů, kdy paní doktorka prováděla čistku v ledničce a ve spíži.
Určitě vám to půjde i bez reality show, ne?
Na první dobrou nebude tak složité poznat, co nemá ve vaší špajzce co dělat - zásoby tatranek, tyčinek, Haribo medvídky či vánoční kolekce.
Trvanlivé pečivo, nachos, bramborové lupínky či směs na bábovku nebo cereálie plné cukru - vezměte velký či malý pytel na smetí a skoncujte to. A Nutellu přihoďte taky.
Větší porce práce vás ale čeká s ledničkou - ochucené jogurty, odtučněněné mléčné nápoje s umělými sladidly a nekonečnou trvanlivostí musí pryč. Doufám, že neskladujete kupovaný vlašský salát či dokonce krabí pomazánku.
Zbytečné místo také zabírají slazené grilovací omáčky či dressingy. Rozlučte se s limonádami, pokud je tam najdete, a také uzeninami plnými modifikovaného škrobu a nekvalitního tuku.
Posviťte si i na mrazák - kyblík zmrzliny patří definitivně do propadliště dějin společně s oplácanou Bridget Jonesovou.
No a až budete mít místa dost, může vypuknout správná a zdravá nákupní horečka.
16 položek vašeho nákupního seznamu
Tento nákupní seznam je pouze položkový -podrobnosti k jednotlivým skupinám potravin najdete v příslušné sekci 🙂
Vytiskněte si jej, nebo si vypište si z každé skupiny to, co máte rádi.
Sestavte se vlastní nákupní seznam, které využijte ve zdravých receptech.
Doporučuji klasickou metodu tužka-papír, kterou můžete průběžně doplňovat poznámkami toho co vám chybí, nebo potravin, které chcete nově zařadit do svého nakupovacího portfolia.
My s naším seznamem "pojedeme" po položkách zhruba v tom směru, ve kterém najdete příslušné potraviny v supermarketu.
1. "salátová" zelenina"
saláty všeho druhu, klíčky, listový špenát, pak-choy, kadeřávek, rajčata, papriky, kapie, okurky, ředkvičky, zelené natě, cibulky
2. přílohová "low-carb" zelenina
cuketa, lilek, chřest, fenykl, brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, pórek
tip: naložit si vlastní kyselé zelí či kim-chi není nic složitého 🙂
3. přílohová "škrobová" zelenina
kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel, řepa. Všechny druhy dýně a tykve, cibule..
tip: máte-li sklep, vyplatí se nakoupit na podzim od lokálních farmářů do zásoby ...
4. ovoce
bobuloviny - borůvky, maliny, ostružiny, sezónní ovoce - jahody, meruňky, jablka, hrušky, citrusy, banány.
tip: pro ochucení sladkých snídaní můžete použít v zimě i lyofilizované ovoce
5. avokádo
Pozor na některá "ready to eat" avokáda! Bývají uvnitř shnilá - kupte raději nedozrálé avokádo, které necháte doma v papírovém sáčku "dojít".
tip: chuťově výborná jsou velká avokáda, která se kupují na váhu
6. maso
farmářské/bio : hovězí, krůtí, kuřecí, králík, játra. Zvěřina ze spolehlivého zdroje.
tip: výborné bio-mleté 100% hovězí má na pultech Lidl!
7. ryby
mořské - divoký losos, tuňák, makrela, sledě, zavináče
sladkovodní - dravé ryby, pstruh, kapr
8. mléčné výrobky
bílý jogurt (farmářský, tučný), kefír s živými kulturami, smetana (33%), kysaná smetana či creme-fraiche, mascarpone, tvrdé a zrající sýry
tip: v běžné síti jsou nejkvalitnějšími jogurty Hollandia či Kunín (zrající v kelímku)
9. uzeniny
kvalitní vepřová šunka, pršut, jerky, libová tlačenka, "skutečná" játrová paštika
10. vejce
.. ideálně z volného chovu či domácí 🙂
11. oleje a tuky
extra virgin olivový olej, máslo, ghee, sádlo, kokosový olej
12. ořechy a semínka
vlašské ořechy, lískové, mandle, kokos, ořechová másla, konopné semínko, dýňové a sezamové semínko, mák
tip: mák kupuji na trhu na váhu, ručně vytřesený. Je to česká specialita a superpotravina!
13. komplexní sacharidy
ovesné vločky, quinoa, pohanka, rýže, žitný chléb, brambory, batáty
tip: pohanku kupujte jedině světlou "kroupu" - není termicky loupaná a má lepší obsah živin
14. luštěniny
čočka, cizrna, hrách, fazole, tempeh
tip: luštěniny předem namáčejte - probudíte v nich živiny a budou stravitelnější
15. bylinky a koření
chilli, římský kmín, kurkuma, směs pepřů, oregano, rozmarýn, sladké koření - vanilka, kardamom, skořice, zelené koření - bylinky, petrželka, koriandr, řeřicha.
tip: skvělé jsou kořenící směsi od firmy Sonnentor
16. laskominy
káva, kakao, tmavá čokoláda, kvalitní víno, med, sušené ovoce
tip: kvalitní hořké čokolády jsou ty s kakaovým máslem, výborné má i Lidl 🙂