16 položek pro zdravý nákup

Tento nákupní seznam je pouze položkový -podrobnosti k jednotlivým skupinám potravin najdete v příslušné sekci 🙂 

Vytiskněte si jej, nebo si vypište si z každé skupiny to, co máte rádi.

Sestavte se vlastní nákupní seznam,  které využijte ve zdravých receptech. 

Doporučuji klasickou metodu tužka-papír, kterou můžete průběžně doplňovat poznámkami toho co vám chybí, nebo potravin, které chcete nově zařadit do svého nakupovacího portfolia.

My s naším seznamem a drobnými tipy "pojedeme" po položkách zhruba v tom směru, ve kterém najdete příslušné potraviny v supermarketu. 

 

 

1. "Salátová" zelenina 

Všechno, co budete jíst v syrovém stavu. Ať už samotné, nakrájené na kousky, s dipem či majonézou nebo v různých kombinacích ve formě salátu.

Patří sem saláty všeho druhu (ledový, listové směsi, rucola, hlávkový salát či raddichio). Dále doma vypěstované či kupované  klíčky nebo microgreens. Listový špenát, pak-choy, kadeřávek, rajčata, papriky, kapie, okurky, ředkvičky, zelené natě, cibulky ..

Tip: na klíčky či microgreens stačí doma zavařovací sklenice a místo na okně, třeba se časem do své minizahrádky tak zamilujete, že si vytvoříte sofistikovaný systém pěstování. 

 

 

2.  Přílohová "low-carb" zelenina 

Tyto druhy zeleniny obsahují méně sacharidů a jsou vhodné na jakoukoli tepelnou úpravu. Vytvoříte nejrůznější druhy příloh, od obyčejného kyselého zelí k huse přes letní mix vhodný pro grilovačku až například po thajské kari.  

Patří sem například cuketa, lilek, chřest, fenykl, brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, pórek. 

Některé z těchto druhů zeleniny včetně směsí je možné také fermentovat a využít její další potenciál.

Tip: naložit si vlastní kyselé zelí či kim-chi není nic složitého 🙂 

 

 

3.  Přílohová  škrobová zelenina 

Kořenová zelenina obsahuje nějaké ty sacharidy, ale tady rozhodně není na místě s nimi šetřit.  A šetřit není ani nutné v případě peněženky - v zimě je řepa rozhodně levnější než okurka dovezená přes půl Evropy. 

Tyto druhy zeleniny jsou osvědčenou českou lokální  klasikou, kterou nemusíte dávat jen do bramboračky.  Zeleninové hranolky, pyré či glazovaná mrkev ... vyzkoušejte něco nového! 

Patří sem veškerá kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel, řepa. Všechny druhy dýně a tykve, cibule.. 

Tip:  tyto druhy zeleniny zvládnou delší uskladnění, takže máte-li sklep, vyplatí se nakoupit na podzim od lokálních farmářů do zásoby ...

 

 

4.   Ovoce  

Nepřehánějte to,  ovoce berte pouze jako dochucení a zpestření jídelníčku, ale něco kvalitního si určitě kupte. 

Bobuloviny - borůvky, maliny, ostružiny, sezónní ovoce - jahody, meruňky, jablka, hrušky, dále na dochucení a občasnou konzumaci si kupte citrusy, přidat můžete celoročně banány jako dobrý zdroj rychlých i pomalých sacharidů. 

Snažte se vybírat sezónní druhy, dbejte na kvalitu (běžné ovoce v supermarketech je většinou plné pesticidů), vybírejte druhy, kde lze oloupat slupku.  Nejste Maruška a dvanáct měsíčků, takže opět platí, že je lepší si v létě natrhat borůvky v lese, než si je v lednu koupit v Albertu v akci.  

Tip: pro ochucení sladkých snídaní můžete použít v zimě i lyofilizované ovoce nebo neslazená povidla.

 

 

5.   Avokádo  

Je to asi trochu enviromentální hřích, ale nešť. Avokádo je plné zdravých tuků a je stálicí kvalitního low-carb jídelníčku.  Pozor na některá "ready to eat" avokáda! 

Bývají uvnitř shnilá - kupte raději nedozrálé avokádo, které necháte doma v papírovém sáčku "dojít".   

Tip: chuťově výborná jsou velká avokáda, která se kupují na váhu

 

 

 

6.   Maso  

Tady více než kde jinde platí, že je třeba dávat přednost kvalitě před kvantitou. Není třeba mít na talíři maso dvakrát denně (ani denně ne). Masu z běžného velkochovu se vyhýbejte. 

farmářské/bio : hovězí, krůtí, kuřecí, králík, játra. Zvěřina ze spolehlivého zdroje. 

Tip: výborné bio-mleté 100% hovězí má na pultech Lidl! 

 

 

 

7.   Ryby  

Kdo má známého rybáře lovícího v dobrých vodách, vyhrává 🙂 Kdo ne, najde si rybárnu nebo se v supermarketu poohlédne po následujících položkách: 

mořské -  divoký losos, tuňák, makrela, sledě, zavináče

sladkovodní - dravé ryby, pstruh, kapr

Tip: máte-li rádi kapra, můžete si na Vánoce koupit více porcí či půlku ryby a uchovat v mrazáku. Upečený v troubě je výrazně chutnější než v trojobalu ... 

 

 

 

8.   Mléčné výrobky  

Nic ochuceného, s přídatnými látkami či modifikovaným škrobem.  I v supermarketech se dá sehnat kvalitní zboží a mléčné výrobky v bio-kvalitě. Dejte jim přednost. 

bílý jogurt (farmářský, tučný), kefír s živými kulturami, smetana (33%),  kysaná smetana či creme-fraiche,  mascarpone, tvrdé a zrající sýry

Tip: v běžné síti jsou nejkvalitnějšími jogurty Hollandia či Kunín (zrající v kelímku)

 

 

9.   Uzeniny a masné výrobky  

Ty bych v běžné síti až na výjimky vůbec nedoporučovala kupovat a vyrazila k soukromníkovi či do farmářské prodejny.  Pokud si chcete pochutnat, připlaťte si, nebo se uzenin vzdejte.  

Kvalitní vepřová šunka, pršut, jerky,  libová tlačenka, "skutečná" játrová paštika 

 

 

10.   Vajíčka  

Bez komentáře.  Vejce jsou prostě vejce.

Ideálně z  volného chovu či domácí 🙂 

 

 

11.   Oleje a tuky 

Nedělejte si to zbytečně složité, nemusíte mít doma padesát lahviček s různými oleji z exotických ořechů.

V zásadě si vystačíte s málem, pokud na čestné místo v kuchyni postavíte olivový olej. 

Kromě této "highlight" potraviny zdravého životního stylu kupujte další  kvalitní tuky jako je máslo, ghee, sádlo, kokosový olej

 

 

12.   Ořechy a semínka

Vlašské ořechy, lískové, mandle, kokos, ořechová másla, konopné semínko, dýňové a sezamové semínko, mák

Tip: mák kupuji na trhu na váhu, ručně vytřesený. Je to česká specialita a superpotravina!

 

 

1. "salátová"  zelenina"

 

2.  přílohová  "low-carb" zelenina

cuketa, lilek, chřest, fenykl, brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, pórek

tip: naložit si vlastní kyselé zelí či kim-chi není nic složitého 🙂 

 

3. přílohová "škrobová" zelenina

 

kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel, řepa. Všechny druhy dýně a tykve, cibule.. 

tip: máte-li sklep, vyplatí se nakoupit na podzim od lokálních farmářů do zásoby ...

 

4. ovoce

 

bobuloviny - borůvky, maliny, ostružiny, sezónní ovoce - jahody, meruňky, jablka, hrušky, citrusy, banány. 

tip: pro ochucení sladkých snídaní můžete použít v zimě i lyofilizované ovoce

 

5. avokádo

 

Pozor na některá "ready to eat" avokáda! Bývají uvnitř shnilá - kupte raději nedozrálé avokádo, které necháte doma v papírovém sáčku "dojít".   

tip: chuťově výborná jsou velká avokáda, která se kupují na váhu

 

6. maso

 

farmářské/bio : hovězí, krůtí, kuřecí, králík, játra. Zvěřina ze spolehlivého zdroje. 

tip: výborné bio-mleté 100% hovězí má na pultech Lidl! 

 

7. ryby

 

mořské -  divoký losos, tuňák, makrela, sledě, zavináče

sladkovodní - dravé ryby, pstruh, kapr

 

8. mléčné výrobky

 

bílý jogurt (farmářský, tučný), kefír s živými kulturami, smetana (33%),  kysaná smetana či creme-fraiche,  mascarpone, tvrdé a zrající sýry

tip: v běžné síti jsou nejkvalitnějšími jogurty Hollandia či Kunín (zrající v kelímku)

 

9. uzeniny

 

kvalitní vepřová šunka, pršut, jerky,  libová tlačenka, "skutečná" játrová paštika 

 

10.  vejce

 

.. ideálně z  volného chovu či domácí 🙂 

 

11.  oleje a tuky

 

extra virgin olivový olej,  máslo, ghee, sádlo, kokosový olej

 

12.  ořechy a semínka

 

vlašské ořechy, lískové, mandle, kokos, ořechová másla, konopné semínko, dýňové a sezamové semínko, mák

tip: mák kupuji na trhu na váhu, ručně vytřesený. Je to česká specialita a superpotravina!

 

13.  komplexní sacharidy

 

ovesné vločky, quinoa, pohanka, rýže, žitný chléb, brambory, batáty

tip: pohanku kupujte  jedině světlou "kroupu" - není termicky loupaná a má lepší obsah živin

 

14.  luštěniny

 

čočka, cizrna, hrách, fazole, tempeh

tip: luštěniny předem namáčejte -  probudíte v nich živiny a budou stravitelnější

 

15.  bylinky a koření

 

chilli, římský kmín, kurkuma, směs pepřů, oregano, rozmarýn, sladké koření  - vanilka, kardamom, skořice,  zelené koření - bylinky, petrželka, koriandr, řeřicha.

tip: skvělé jsou kořenící směsi od firmy Sonnentor 

 

16.  laskominy

 

káva, kakao, tmavá čokoláda, kvalitní víno, med, sušené ovoce

tip: kvalitní hořké čokolády jsou ty s kakaovým máslem, výborné má i Lidl 🙂 

To, co máte v ledničce nebo ve spíži dříve či později zamíří kolem vašeho pasu nebo na váš zadek.

Takže by bylo fajn, kdyby do vašeho nákupního vozíku a následně do vašeho těla zamířily potraviny, které s vaším novým stravovacím stylem tak nějak ... řekněme ... korelují 🙂

Jste to co jíte - nebuďte popelnice 🙂 

 

Pokud do vozíku hodíte  brambůrky, zaručeně je dříve nebo později sníte.  Proto pravidlo číslo jedna zní -  nekupujte nic, co není v souladu s vaším budoucím (štíhlým, fit a zdravým) já ...

No a na potraviny, které jsou zdravé je potřeba si nejdřív udělat prostor. Udělat čistku. Nejdřív začneme vyhazovat. Plýtvat se nemá - proto to také uděláme poprvé - a naposledy.  

Takže se vybavíme pytlem na odpadky a  kupou odhodlání. 

Pamatujete si na reality-show „Jste to co jíte“ s doktorkou  Cajthamlovou a výživovým poradcem Petrem Havlíčkem? 

Do pořadu se vždy přihlásili ti, kteří chtěli zhubnout. S pomocí této dvojice se jim více či méně dařilo měnit své stravovací návyky a postavu. Bylo to přehnané, přehrané a mnoho tehdejších doporučení je dnes již překonaná. Cílem bylo ovšem bavit diváky a to se dařilo. Oblíbenou vsuvkou byly návštěvy v domácnostech klientů, kdy paní doktorka prováděla čistku v ledničce a ve spíži.

Určitě vám to půjde i bez reality show, ne?

 

Na první dobrou nebude tak složité poznat, co nemá ve vaší špajzce co dělat - zásoby tatranek, tyčinek, Haribo medvídky či vánoční kolekce. 

Trvanlivé pečivo, nachos, bramborové lupínky či  směs na bábovku nebo cereálie plné cukru - vezměte velký či malý pytel na smetí a skoncujte to. A Nutellu přihoďte taky. 

Větší porce práce vás ale čeká s ledničkou - ochucené jogurty, odtučněněné mléčné nápoje s umělými sladidly a nekonečnou trvanlivostí musí pryč. Doufám, že neskladujete kupovaný vlašský salát či dokonce krabí pomazánku.

Zbytečné místo také zabírají slazené grilovací omáčky či dressingy. Rozlučte se s limonádami, pokud je tam najdete,  a také uzeninami plnými modifikovaného škrobu a nekvalitního tuku. 

Posviťte si i na mrazák - kyblík zmrzliny patří definitivně do propadliště dějin společně s oplácanou Bridget Jonesovou. 

No a až budete mít místa dost, může vypuknout správná a zdravá nákupní horečka. 

 

16 položek vašeho nákupního seznamu

Tento nákupní seznam je pouze položkový -podrobnosti k jednotlivým skupinám potravin najdete v příslušné sekci 🙂 

Vytiskněte si jej, nebo si vypište si z každé skupiny to, co máte rádi.

Sestavte se vlastní nákupní seznam,  které využijte ve zdravých receptech. 

Doporučuji klasickou metodu tužka-papír, kterou můžete průběžně doplňovat poznámkami toho co vám chybí, nebo potravin, které chcete nově zařadit do svého nakupovacího portfolia.

My s naším seznamem "pojedeme" po položkách zhruba v tom směru, ve kterém najdete příslušné potraviny v supermarketu. 

 

1. "salátová"  zelenina"

saláty všeho druhu, klíčky, listový špenát, pak-choy, kadeřávek, rajčata, papriky, kapie, okurky, ředkvičky, zelené natě, cibulky

 

2.  přílohová  "low-carb" zelenina

cuketa, lilek, chřest, fenykl, brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, pórek

tip: naložit si vlastní kyselé zelí či kim-chi není nic složitého 🙂 

 

3. přílohová "škrobová" zelenina

 

kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel, řepa. Všechny druhy dýně a tykve, cibule.. 

tip: máte-li sklep, vyplatí se nakoupit na podzim od lokálních farmářů do zásoby ...

 

4. ovoce

 

bobuloviny - borůvky, maliny, ostružiny, sezónní ovoce - jahody, meruňky, jablka, hrušky, citrusy, banány. 

tip: pro ochucení sladkých snídaní můžete použít v zimě i lyofilizované ovoce

 

5. avokádo

 

Pozor na některá "ready to eat" avokáda! Bývají uvnitř shnilá - kupte raději nedozrálé avokádo, které necháte doma v papírovém sáčku "dojít".   

tip: chuťově výborná jsou velká avokáda, která se kupují na váhu

 

6. maso

 

farmářské/bio : hovězí, krůtí, kuřecí, králík, játra. Zvěřina ze spolehlivého zdroje. 

tip: výborné bio-mleté 100% hovězí má na pultech Lidl! 

 

7. ryby

 

mořské -  divoký losos, tuňák, makrela, sledě, zavináče

sladkovodní - dravé ryby, pstruh, kapr

 

8. mléčné výrobky

 

bílý jogurt (farmářský, tučný), kefír s živými kulturami, smetana (33%),  kysaná smetana či creme-fraiche,  mascarpone, tvrdé a zrající sýry

tip: v běžné síti jsou nejkvalitnějšími jogurty Hollandia či Kunín (zrající v kelímku)

 

9. uzeniny

 

kvalitní vepřová šunka, pršut, jerky,  libová tlačenka, "skutečná" játrová paštika 

 

10.  vejce

 

.. ideálně z  volného chovu či domácí 🙂 

 

11.  oleje a tuky

 

extra virgin olivový olej,  máslo, ghee, sádlo, kokosový olej

 

12.  ořechy a semínka

 

vlašské ořechy, lískové, mandle, kokos, ořechová másla, konopné semínko, dýňové a sezamové semínko, mák

tip: mák kupuji na trhu na váhu, ručně vytřesený. Je to česká specialita a superpotravina!

 

13.  komplexní sacharidy

 

ovesné vločky, quinoa, pohanka, rýže, žitný chléb, brambory, batáty

tip: pohanku kupujte  jedině světlou "kroupu" - není termicky loupaná a má lepší obsah živin

 

14.  luštěniny

 

čočka, cizrna, hrách, fazole, tempeh

tip: luštěniny předem namáčejte -  probudíte v nich živiny a budou stravitelnější

 

15.  bylinky a koření

 

chilli, římský kmín, kurkuma, směs pepřů, oregano, rozmarýn, sladké koření  - vanilka, kardamom, skořice,  zelené koření - bylinky, petrželka, koriandr, řeřicha.

tip: skvělé jsou kořenící směsi od firmy Sonnentor 

 

16.  laskominy

 

káva, kakao, tmavá čokoláda, kvalitní víno, med, sušené ovoce

tip: kvalitní hořké čokolády jsou ty s kakaovým máslem, výborné má i Lidl 🙂