Není kalorie jako kalorie ...  

 

Chceme - li  zhubnout, musíme jíst méně než spotřebujeme - jinak to prostě nejde.

Zákon zachování energie v praxi 🙂 

Ovšem, vezmeme-li to do důsledku, mohli bychom například zhubnout, pokud bychom se stravovali pouze ve fastfoodu? 

Pokud budeme mít dobře vypočítanou energetickou bilanci, tak by to vlastně šlo ...  nebo ne? 

Je to ale tak jednoduché?

Stačí pouze snížit příjem energie a budeme hubnout? 

 

Fastfood kontra brokolice ...  

Existuje studie, která porovnávala kalorickou spotřebu u skupiny osob,  které konzumovali průmyslově zpracované potraviny - takzvané UPF  (ultraprocessed foods) se skupinou, která konzumovala potraviny nezprocesované - tedy základní.  

Takže zjednodušeně řečeno, jedna skupina lidí mohla jíst dosyta klidně fastfood, druhá skupina se mohla nacpat pouze potravinami základními .... tedy měla na výběr maso, vejce, mléčné výrobky, zeleninu.  

... která skupina více přibrala na váze? 

Ta, která směla jíst dosyta zpracované potraviny - tedy "prázdné kalorie". 

Ty vedly k přejídání a nárůstu váhy. 

 

Důvodem, proč  vysoce zpracované potraviny vedou k přejídání a přibírání na váze je kvalita potravin. 

Energetickým pohledem, kvalita kalorií, které konzumujeme, rozhoduje o tom, zda se budeme přejídat, budeme zdraví či podvyživení. 

 

Zákon zachování energie nestačí ... 

Obézní lidé jsou často podvyživení ...

... protože konzumují "prázdné kalorie" - tedy potraviny, které mají vysokou kalorickou, ale nízkou nutriční hodnotu.  Proto mají často anémie (nedostatek červených krvinek), osteoporózu (řídnutí kostí), poruchy imunitního systému a podobně.   

Pouze snížení energetického příjmu nestačí k dlouhodobému zhubnutí ...

... protože pokud radikálně snížíte svůj energetický příjem a budete konzumovat převážně kaloricky "prázdné" potraviny, budete unavení, nemocní a dlouho to nevydržíte, protože vaše tělo bude strádat nedostatkem hodnotných živin.  

Po prázdných kaloriích se snadno přibírá ...

... protože nedodávají tělu důležité mikro i makronutrienty - nelze se nasytit něčím, co v jídle zkrátka chybí.    

Prázdné  kalorie  

 

Pojem "prázdné kalorie" asi všichni znají.  Je to jídlo, které má pouze energetickou hodnotu, ale minimální obsah živin. 

Typické prázdné kalorie jsou dobře známé "bílé jedy" - cukr a bílá pšeničná mouka a z nich odvozené  průmyslově zpracované potraviny - tzv. UPF (ultraprocessed foods). 

Tyto vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou plné jednoduchých cukrů, obsahují přemíru koncentrovaných a zpracovaných sacharidů a zpracovaných tuků a  mají velkou "energetickou hustotu".

 

Není žádné tajemství, že potravinářské firmy i  fastfoodové řetězce mají strategii,  jak vyladit  ideální poměr tuku, cukru a ochucovadel.

To proto, aby si zákazník vytvořil návyk a vracel se - ideálně pro XXL menu.

Spouští se emoční jezení - zákazník se přejídá, přibírá a ze zákazníka se stává pacient.... 

 

Nejprázdnější kalorie na světě!

Kromě toxicity alkoholu je třeba pamatovat, že jeho hodnota je  pouze energetická. 

Živiny žádné, a spousta práce pro naše játra. 

Pokud k alkoholu přidáme ještě nějaký cukr, přehlídka ztracených a zbytečných kalorií je kompletní. 

Plné kalorie  

Zkusme si vydefinovat opak kalorií prázdných - označme je pracovně jako kalorie "plné". 

Nutričně "plné" jídlo jsou kalorie, které nejsou pouhým součtem makronutrientů, tedy tuků, cukrů a bílkovin.

Obsahují spoustu přirozené vlákniny, minerálů, stopových prvků, antioxidantů a dalších skutečných živin v takové podobě, která je pro metabolismus přirozená. 

Jsou to potraviny, na které neuvidíte žádnou reklamu. 

Jsou to potraviny, ze kterých vařily naše babičky a prababičky.

Po takovém jídle tělo nestrádá a  nehladoví.

Po takovém jídle netoužíte a pět minut po další a větší porci abyste se následně přejedli. 

"Plné kalorie" rostou na vaší zahrádce, koupíte je na trhu od místních dodavatelů, v prodejnách s kvalitními farmářskými potravinami nebo je najdete v supermarketu na dolní poličce 🙂  

 

Zapamatujte si! 

Pro úspěšné zhubnutí nestačí pouze zredukovat energetický příjem.

Důležité není pouze kvantita, ale také kvalita kalorií v našem jídelníčku.

Pokud budete konzumovat "dosyta" zpracované potraviny, budete se přejídat.

Marketingově vyladěná chuť  zpracovaných potravin spouští tzv. emoční jedení a vznik závislosti. 

Nejprázdnější kalorie na světě jsou ty, které jsou obsaženy v alkoholu!

V jeho konzumaci budťe více než střídmí!

Post scriptum:  

 

Kvalita stravy je pro vaše zdraví a optimální váhu zásadní. 

Ať už chcete shodit nějaké to kilo, mít vyrovanou hladinu energie či být aktivní a výkonní až do vysokého věku - vše začíná a končí na vašem talíři. 

Naučte se vybírat ty správné potraviny! 

 

Postavte tři pevné pilíře své nutriční strategie! 

Jíst skutečné potraviny je velmi důležité, ale jde jen o jeden ze tří pilířů, na kterých by měl stát váš jídelníček.

1. kvalitní kalorie

2. energetická bilance

3. metabolická flexibilita

I kvalitními potravinami se můžete přejíst, samotný energetický deficit vám hubnutí nezaručí a nevhodný poměr makroživin povede k nežádoucímu kolísání krevního cukru. 

Všechno do sebe musí zapadat a fungovat jako celek.