Banánové lívanečky s povidly
Lívance jsou přece z mouky a kynuté droždím, nebo ne?
Vyzkoušejte tuhle banánovou variantu a garantuji vám, že nebudete chtít jinou. Třeba i proto, že pokud po téhle snídani půjdete běhat, nebudete mít pocit, že vlečete v žaludku Karkulku i s babičkou 🙂

Základní recept
1 vejce
1 banán
10 g kokosové mouky
ghee
švestková povidla
kysaná smetana 15%
Banán s vajíčkem a kokosovou moukou rozmixujte. Směs pečte z obou stran na rozehřátém ghee.
Servírujte s kysanou smetanou a ozdobte povidly.

Základní energetický rozpočet
1970kJ
bílkoviny: 13g, sacharidy: 31g, tuky: 32g
/1 vejce 55g, banán 90g, ghee 10g, švestková povidla 10g, kysaná smetana 100g/
Jak to ještě můžete vylepšit?
Varianty jsou nekonečné. Kysanou smetanu můžete nahradit tučnějším creme-fraiche, nebo naopak můžete recept odlehčit jogurtem či tvarohem.
Švestková povidla samozřejmě také nejsou povinná - použijte jakékoli čerstvé, sušené či lyofilizované ovoce, případně ovocný rozvar.
Jednou z variant je i servírování lívanečků s ořechovým či arašídovým máslem.
Návratem do dětství je pouhé přelití máslem, trochou javorového sirupu či medu a posypání skořicí.
Zvolenou variantu si upravte v zadání kalorických tabulek - výše uvedený rozpočet je pro základní recept.
Jak si jídlo dobře naplánovat?
Banánové lívanečky jsou ideální snídaně, pokud se v neděli ráno chystáte na dlouhé kolo nebo třeba s dětmi na celodenní výšlap.
Dostatek energie, nějaké ty rychlejší i pomalejší sacharidy.
Pokud ale tuhle dobrotu zblazjnete před celodenním sezením u počítače, a nešli jste nalačno před snídaní na bazén, trochu vám to krevní cukr přece jen rozhodí.
V tom případě zkuste jít do práce alespoň pěšky nebo vynechte ta povidla 🙂