Banánové lívanečky s povidly 

 

Lívance jsou přece z mouky a kynuté droždím, nebo ne? 

Vyzkoušejte tuhle banánovou variantu a  garantuji vám, že nebudete chtít jinou.  Třeba i proto, že pokud po téhle snídani půjdete běhat, nebudete mít pocit, že vlečete v žaludku Karkulku i s babičkou 🙂

Základní recept

1 vejce

1 banán

10 g kokosové mouky

ghee

švestková povidla

kysaná smetana 15%

 

Banán s vajíčkem a kokosovou moukou rozmixujte.  Směs pečte z obou stran na rozehřátém ghee.

Servírujte s kysanou smetanou a ozdobte povidly. 

 

Základní energetický rozpočet

1970kJ

bílkoviny:  13g, sacharidy:  31g, tuky: 32g

 

/1 vejce 55g, banán 90g, ghee 10g, švestková povidla  10g, kysaná smetana 100g/

 

Jak to ještě můžete vylepšit? 

Varianty jsou nekonečné.  Kysanou smetanu můžete nahradit tučnějším creme-fraiche, nebo naopak můžete recept odlehčit jogurtem či tvarohem.

Švestková povidla samozřejmě také nejsou povinná  - použijte jakékoli čerstvé, sušené či lyofilizované ovoce, případně ovocný rozvar. 

Jednou z variant je i servírování lívanečků s ořechovým či arašídovým máslem.

Návratem do dětství je pouhé přelití máslem, trochou javorového sirupu či medu  a posypání skořicí. 

 

Zvolenou variantu si upravte v zadání kalorických tabulek - výše uvedený rozpočet je pro základní recept.

Jak si jídlo dobře naplánovat?  

Banánové lívanečky jsou ideální snídaně, pokud se v neděli ráno chystáte na dlouhé kolo nebo třeba s dětmi na celodenní výšlap. 

Dostatek energie, nějaké ty rychlejší i pomalejší sacharidy.

Pokud ale tuhle dobrotu zblazjnete před celodenním sezením u počítače, a nešli jste nalačno před snídaní na bazén,  trochu vám to krevní cukr přece jen rozhodí. 

V tom případě zkuste jít do práce alespoň pěšky nebo vynechte ta povidla 🙂