Pečené kuře se salátem z dýně a kroupami

 

Spousta lidí se vyhýbá kuřecímu masu, protože v supermarketech je kvalita kuřat pochybná. 

Máte-li ale dobrý zdroj,  tak si na kuřeti opravdu pochutnáte. Zkuste ho koupit celé, naporcovat a kompletně využít.  Od kostry, ze které vyrobíte luxusní vývar,  přes naporcované pečené kuře a zbytky, které můžete využít třeba do rizota.  

Kroupy jsou dobrý zdroj sacharidů s nízkým glykemickým indexem, stejně jako batáty, které tvoří základ salátu. 

Tuhle kombinaci si zamilujete! 

 

Základní recept

farmářské kuře

ječné kroupy

mix listových salátů, jarní cibulka

batáty

ghee

olivový olej 

 

Naporcované kuře nasolte a upečte na lžíci ghee v troubě.   Mě osobně se osvědčuje pomalé pečení v litinovém hrnci - klidně nechávám kuře péct přes noc na 80-100 stupňů a po změknutí zvýším teplotu a přepnutím na horkovzduch dopeču kůrčičku.

Předem namočené kroupy uvařte tak akorát na skus a promíchejte s bylinkami podle chuti. 

Batáty nakrájejte na tenké plátky, smíchejte s olivovým olejem a  dejte péct do  trouby nebo na crisp do mikrovlnky. 

Salátové listy překrájete, smíchejte s jarní cibulkou a upečenými batáty, přidejte i vypečený olej, citrónovou šťávu, sůl pepř.  Na talíř  si naaranžujte od každého trošku a nechte si chutnat 🙂

 

Základní energetický rozpočet

2571kJ

bílkoviny:  44g, sacharidy:  34g, tuky: 32g

 

/pečené kuře 150g, ječné kroupy 30g, batáty 150g, mix salátů a zeleniny 100g, ghee 10g, olivový olej 15g/

 

Vychytávky ...

Základní energetický rozpočet odpovídá jedné porci, ale kuře předpokládám budete péct vcelku  - proto je v rozpočtu uvedené už upečené maso.

Maso můžete péct samozřejmě s bylinkami, nebo například s česnekem,  vyzkoušejte různé kombinace - estragon, oregano nebo některou ze skvělých směsí od Sonnentoru.

Kroupy předem namočte - nejlépe přes noc, ale alespoň dvě hodiny.  Budou se vařit kratší dobu a budou lépe stravitelné.  Mimochodem, kroupy jsou bezlepkové 🙂 

Klidně je můžete vyměnit za pohanku (také namáčet), quinou, nebo například červenou čočku.    Kroupy můžete smíchat se stejnými bylinkami jako kuře, nebo například s majoránkou -  v případě že kuře pečete na česneku, bude to skvělá kombinace. 

Salát si pozměňte podle nálady, přidejte další čerstvou zeleninu, nebo tento recept vyzkoušejte třeba s kyselým orestovaným zelím. 

Já použila čerstvé špenátové listy,  mám je opravdu ráda a jako přidanou hodnotu mají spoustu antioxidantů, vitamínů a minerálů (železa).