Pít či nepít - to je oč tu běží

 Alkohol a metla lidstva? To jsou zase řeči!

Vždyť střídmé pití se někdy doporučuje jako prevence srdečně cévních onemocnění, červené víno je prý zdravé na cévy, panákem slivovice nejlépe vypálíme "červa" a pivo je nejlepší ionťák.

Tak to ani náhodou!

Alkohol je totiž hrob vaší štíhlé figury i cestě k dobré výkonnosti. 

Pojďme si ve stručnosti říci, v čem je problém. 

 

 

  Proč nepít! 

 

 

1. Závislost!

Tak o tom žádná.   

Suchý únor nevznikl sám od sebe a i když nejsem MUDr. Skála,  zastávám názor, že doporučovat i střídmé pití je hazard se zdravím populace.  Pár čísel na dvě kliknutí strýčka google :  11% české populace splňuje kritéria pro závislost na alkoholu, rizikově pije alkhol 17-19% populace (tj. 1,5-1,7mil. obyvatel ČR) . Ročně zemře v souvislosti s konzumací alkoholu 6-7tis osob, což je 6% celkové úmrtnosti.

To by asi tak nějak stačilo.

 

 

2.  Prázdné kalorie 

Alkohol je tak explicitním příkladem prázdných kalorií. Nutričně nepřináší vůbec nic, zatěžuje metabolismus a játra.  V nápojích je často v kombinaci se sacharidy (cukrem) další prázdné kalorie a často vede k nadbytečné konzumaci jídla - další kalorie navíc ( i když už nemusí být prázdné - třeba uzený bůček).

Jeden gram alkoholu obsahuje 7kcal (tj.29kJ), tedy téměř stejně jako 1g tuku (ten má 9kcal - 38g), což je výrazně více než jeden gram sacharidů či bílkovin.

 

 

4.  Přímá toxicita alkoholu a poškození zdraví

To asi nemá smysl rozmazávat, nebavíme se o extrémně vysoké konzumaci, ale přesto.

Alkohol působí toxicky přímo na játra, ale také na srdeční sval - proto pití alkoholu nemusí vést pouze k cirhóze, ale také k srdečnímu selhání. Žaludeční vředy, rakovina jícnu a další onemocnění přímo spojené s konzumací alkoholu včetně důsledků cirhózy jater -úmrtí na jaterní selhání, můžete najít v učebnicích patofyziologie  - dobré čtení třeba pro chvíle kocoviny :)))

 

 

3.  Metabolické  peklo

I malá, střídmá a občasná konzumace je ale problém. Alkohol totiž blokuje resyntézu glykogenu v játrech - což znemožňuje regeneraci po tréninku. Zkrátka játra mají jiné starosti než obnovit zásoby pro další trénink, protože se musí zbavit toxického odpadu.

Můžete mi věřit, že pokud si dáte večer láhev vína, druhý den nebude trénink stát za nic.

 

 

3.  Hormonální  peklo

Pokud alkohol zkombinujete se sacharidy, tak nejen že sacharidy se neuloží ve formě zásobního škrobu glykogenu, ale stane se z nich tuk (protože co s nimi, že ..) ale navíc vám společně s glykémií stoupne hladina kortizolu a vypne se aktivita somatotropního hormonu. Ten je zodpovědný za anabolickou fázi tréninku - tedy ochranu a nárůst svalové hmoty.  Zároveň se toto kombo postará o nekvalitní spánek.

Takže kromě toho, že zatěžujete tělo toxickou zátěží, tak naví pořádně neregenerujete, špatně spíte, přijdete o svaly a získáte tuk navíc. 

 Celkem dost důvodů k tomu nepít vůbec, že ... 

Spousta lidí, spousta sportovců se rozhodne z těchto a dalších důvodů pro úplnou abstinenci.

Pokud ale tak silnou vůli nemáme, a občasná, gurmánsky vychutnaná sklenička s partnerem či přáteli patří k našemu životnímu stylu, přemýšlejme vždy v intencích "té nejlepší možné volby v daný okamžik"

 

 

Co pít (a jak)- když tedy už ...

 

 

Pivo

S pivem je největším problém jeho vysoký glykemický index v kombinaci s nezanedbatelnou dávkou alkoholu vzhledem k množství.   Výše popsaná souvislost mezi množstvím sacharidů, glykemickým indexem, vzestupem kortizolu a blokem tvorby (resyntézy) glykogenu stojí za rčením " hlad je převlečená žízeň" a má na svědomí pivní pupky tatíků v hospodě i cyklistů, pro které je červenou nití nedělního švihu návštěva nejednoho pivovaru.

Pivo opravdu není dobrý regenerační ani iontový nápoj (tedy ano, ale striktně nealkoholické) a pokud si chceme v létě po vyjížďce nějaké dát, raději to udělejme v hospodě, ze které to máme ještě 20km domů. Tak ho z větší části zmetabolizujeme a radši bych viděla jedno malé vzhledem k bezpečnosti silničního provozu.  Rozhodně bych nedoporučovala si dát na zahrádce za domem deset kousků před spaním. 

 

 

Víno 

Přece jen lepší volba, pokud ho není mnoho a je pokud možno suché.  Z nutričního hlediska je to menší průšvih - vína vypijete méně, tedy zkonzumujete méně kalorií než v pivu a zároveň si můžete vybrat víno, které nemá příliš mnoho sacharidů.

Sklenička prosecca nebo suchého bílého, se sýrovým prkénkem a olivami vám moc štíhlou linii nenaruší, pokud podobné společenské setkání nebudete provozovat ob den.

Hůř jsou na tom těžká, červená vína, pozdní sběry, a vína s vyšším obsahem zbytkového cukru, nemluvě o portském či likérových vínech, které jsou kalorickou bombou.  

Samozřejmě platí pravidlo - zapíjet (samozřejmě vodou, ne panákem:)

 

 

Tvrdý alkohol 

Tady končí debata. Fakt ne.

A energeticky absolutně největší peklo jsou samozřejmě koktejly - tvrdý alkhol, likéry, cukr v džusu .. prosimvás, Piňa Colada fakt není ovocné smoothie :))

 

 To by asi k osvětě tak nějak stačilo .. každý si samozřejmě pojme svůj vztah k alkholu, tréninku a životosprávě po svém - všichni jsme dospělí, to je jasné 🙂

Takže držím palce, ať zdárně zvládnete vánoční večírky na skleničce prosecca či malém pivu, ať nevypijete přes svátky litry vaječňáku či Baileys a svařák si dáváte jen svátečně.