Racionální nebo low-carb jídelníček?

Někdy se v tom člověk prostě plácá. 

Od Herbalifu, přes kulturistickou dietu ve stylu rýže-kuře-protein 7x denně, po Keto-koktejly. Jeden výživový poradce doporučuje druhou večeři, jiný je vyhlášeným zastáncem "Warior-diet" a jídla jednou denně.  Výživová pyramida, doporučení pro diabetiky, vegetariánství, frutariánství, carnivore. 

Tak dost.

Tady u nás se vykašleme na všechny extrémy a vezmeme do hrsti zdravý rozum.  To, co je důležité je kvalita stravy a její rozumné množství.  Tím bychom měli postavené dva základní pilíře pro skvělý jídelníček, zdraví, kondici a udržení optimální váhy.

Třetím pilířem je správné rozložení makronutrientů (tuky, sacharidy, bílkoviny) na našem talíři. Z toho totiž vychází dobré hospodaření se energetickými zdroji (takzvaná metabolická flexibilita) a využívání tukového metabolismu. A tedy i efektivního spalování tuků. A to samozřejmě chceme, ať už potřebujeme jeho nadbytek na našich bocích zlikvidovat, nebo se prostě jenom cítit dobře.

Podíváme se na dva odlišné způsoby jak poskládat makronutrienty v našem denním menu. 

První bude jídelníček "racionální", tedy takový, jaký se již mnoho let doporučuje pro redukci váhy a prevenci civilizačních onemocnění. Ten druhý bude nízkosacharidový - tedy takový, nad kterými si odborníci před pár lety ťukali na čelo (a někteří stále ťukají). 

Oba jídelníčky jsou obecně zdravé, ale jeden z nich má přece jen nad tím druhým nespornou výhodu.

Víte jakou a co jaké menu si správně vybrat?  

 

Racionální menu  

Charakteristika

 

Racionální jídelníček se opírá o tzv. výživovou pyramidu, jejímž základem jsou sacharidy – respektive polysacharidy v rýži, celozrnném pečivu, bramborách a cereáliích

Zdroji bílkovin jsou převážně  nízkotučné druhy masa, ryb a mléčných výrobků

Tuky jsou omezeny a měly by pocházet převážně z rostlinných olejů.  Starší výživová doporučení preferují margaríny před máslem a nízkotučné (dokonce i tavené) sýry. 

Důraz je kladen na dostatek ovoce a zeleniny

Pokud racionální stravu bereme zodpovědně, měly by v ní chybět nezdravé sladkosti obsahující jednoduché rafinované cukry. 

Na základech takto definovaného jídelníčku stojí i tradiční doporučení pro kardiaky, diabetiky i redukční diety. 

 

Jak to vypadá v praxi? 

 

Snídaně

Cereálie s mlékem, různé verze snídaňových kaší,  „kontinentální“ varianty s celozrnným pečivem..

Oběd

Těstoviny, italská kuchyně, rýže v různých variacích s trochou masa, asijská kuchyně, odlehčená česká klasika – maso a příloha

Večeře

Salát, pečivo, šunka, sýr, ryby nebo lehčí verze oběda

Svačiny

Ovoce, jogurt, cereální tyčinky, semtam něco sladkého (buchta, koláč)

Sladké i slané hříchy, bílý sex 🙂

Čokoládka, tyčinky, brambůrky, sušenka, zmrzlina, pivo (u jednoho nezůstane)

Hubneme či rýsujeme!  

Razantní omezení tuků a energetického příjmu -  ve stravě převažuje kuře, rýže, zelenina, nízkotučné jogurty, tvaroh, samotné bílky  ...

Skladba makronutrientů 

 

Výživová pyramida stojí na sacharidech a omezuje tuky, proto energetická bilance rozdělená na jednotlivé makronutrienty vypadá takto:

60% sacharidy, 20% bílkoviny, 20% tuky

Je to pouze přibližné rozložení, v přísných redukčních dietách byly tuky omezovány až na 10%, v současné době se doporučuje mírně vyšší zastoupení bílkovin (až 30%) a sacharidy jsou omezeny zhruba na 50%.

 

Low-carb jídelníček  

Charakteristika

 

V tomto jídelníčku pochází převážná část energie z tuků  - takže oproti výživě racionální je zde obrácený poměr  tuků a sacharidů.  Správný termín je strava nízkosacharidová, tedy LCHF (low-carb-high fat).  

Low-carb jídelníček se nevyhýbá  tučným zdrojům živočišných bílkovin.

Množství sacharidů je  omezené s přihlédnutím k individuálním potřebám (trénink) a převážně pochází z komplexních zdrojů s nízkým glykemickým indexem (luštěniny, quinoa, batáty).

Klasické přílohy a obiloviny jsou nahrazené zeleninou a ovoce je doporučeno jen umírněně. 

 

Jak to vypadá v praxi? 

 

Snídaně

Hemenex, vajíčka na různé způsoby se zeleninou, avokádo, žitný chléb,  ořechová granola s kysanou smetanou a ovocem.

Oběd

„Obložený vývar“, porce kvalitního masa (kuře, hovězí, burger) se zeleninovou oblohou či salátem, trocha rýže či brambor, caesar salát.

Večeře

Fritata, velký salát s proteinovými doplňky (semínka, losos, rostbíf, vajíčka, tuňák), avokádová pomazánka, žitný chléb

Svačiny

Ořechy, tučné jogurty, kysaná smetana

 

Sladké i slané hříchy, bílý sex 🙂

Kvalitní čokoláda, olivy, francouzské sýry

Hubneme či rýsujeme!  

Intermittent fasting, omezení hříchů, lehká redukce energetické bilance po delší dobu

Skladba makronutrientů 

 

Low-carb jídelníček je energeticky založen na tucích, takže poměr makronutrientů je zcela opačný než u racionálního jídelníčku.   

60% tuky, 20% bílkoviny, 20% sacharidy

Tento poměr je dosti striktní, u sportovců je třeba přidat zlehka na sacharidech a bílkovinách, přičemž tuky je možno "omezit" na 50% energetické bilance.

 

Co jíte, to spalujete!  

Na první pohled se racionálnímu jídelníčku nedá nic vytknout. Neobsahuje vysokozpracované potraviny, nezdravé sladkosti, ani prázdné kalorie.   

Přesto se u tohoto typu výživy bude těžko dlouhodobě dodržovat mírný kalorický deficit a hubnutí nepůjde tak snadno.  

Proč? 

 Je to proto, že strava, která obsahuje větší množství sacharidů (i zdravých) příliš často zvyšuje hladinu krevního cukru (glykémie) a následně zaměstnává slinivku, která vyplavuje inzulín. 

Toto kolísání hladiny krevního cukru způsobuje časté pocity hladu a hůře se nám tedy bude dodržovat "hubnoucí"strategie - a to i v případě, že se bude jednat o zdravé sacharidy z medu, ovoce nebo třeba většího množství rýže či brambor. 

Jídelníček postavený z velké části na sacharidech také  blokuje schopnost našeho těla účinně využívat metabolismus tuků

To znamená, že naše tělo nebude ochotné si pro tuky v případě potřeby "sahat".  Sacharidy jsou prostě na řadě první, a jsou-li dostupné, není důvod, aby naše tělo aktivizovalo tukový metabolismus. 

Naproti tomu jídelníček založený na tucích a bílkovinách výkyvy krevního cukru nezpůsobuje.

  To omezuje pocity hladu, nebudeme muset jíst tak často a kromě toho naučíme naše tělo tuky účinně pálit - tedy využívat tzv. tukový metabolismus

Jste-li dlouhodobě na nízkosacharidové stravě, postupně se vaše tělo adaptuje na využívání tuků.

Platí tedy, že to co jíte, to spalujete - vyberte si tedy jídelníček se správnou skladbou makronutrientů ... 

Padesát odstínů šedi 🙂 

Mezi klasickou výživovou pyramidou a striktním LCHF (low-carb high fat) stravovacím režimem samozřejmě existuje velká škála odstínů.

Vytrvalostní sportovci potřebují mnohem více sacharidů než člověk se sedavým zaměstnáním nebo vyznavač crossfitu, či silového sportu, kde lze fungovat i v ketóze. 

Nelze jídelníček jednoho člověka okopírovat pro dalších sto lidí z běžné populace – ať co se týče složení, tak co se týče množství jednotlivých živin.

 

Více o "nízkosacharidovce"  

Kolik sacharidů je "akorát" pro vás? 

Konkrétní množství jednotlivých živin je individuální a závisí na denním režimu, pohybové aktivitě a tréninku.  

O jednotlivých nízkosacharidových režimech, výhodách a nevýhodách ketózy a jak si stanovit správné množství sacharidů na míru si můžete přečíst zde:

 

Nejenom KOLIK, ale také KDY! 

Pro optimální rozvoj takzvané metabolické flexibility (práce s energetickými zdroji a využívání tuků) je klíčové načasování  takzvané fázování sacharidů směrem k tréninku, dennímu režimu a pohybové aktivitě. 

Tipy na metabolickou flexibilitu najdete zde: 

 

Zkuste to zjednodušit! 

Nemá smysl vletět ze stravy postavené na velkém množství sacharidů téměř do ketózy.  Styl ode zde-ke zdi není příliš funkční a často vede k vyhoření, rezignaci a návratu k starým zvykům. Kromě toho rychlý přechod z vysokosacharidové stravy může být poměrně nepříjemný a to může prohloubit pocit frustrace a chuti to vzdát. 

Někdy je méně více. 

Nemusíte "soutěžit", o co nejmenší množství sacharidů za den a pro začátek se nemusíte dramaticky zabývat ani fázováním sacharidů (nejste-li vytrvalostní sportovec). 

Pokud jste v low-carbu nováček, dělejte postupné změny. 

Konzistentní postup, krok za krokem vám umožní vytrvat a cítit se stále lépe. 

5 tipů jak začít s low-carb, najdete zde: 

Zapamatujte si! 

Chcete-li úspěšně redukovat váhu, jezte tuky - pamatujte si, že to co jíte, budete také spalovat! 

Převažují-li jako hlavní zdroj energie ve vaší stravě tuky,  budete mít stálou hladinu krevního cukru, což je společně s omezením produkce inzulínu klíčové pro prevenci srdečně-cévních onemocnění.  

Kvalitní tuky se z vašho talíře nepřesouvají se na vaše břicho či stehna, ani neucpávají naše cévy cholesterolem.

Ideální rozložení makronutrientů ve stravě je toto: z celkového energetického podílu by měly zabírat zhruba 60% tuky, 20% bílkoviny, 20% sacharidy

Tuky obsahují v 1g zhruba dvakrát tolik energie jako bílkoviny či sacharidy. Mimo to jsou často obsaženy v živočišných zdrojích bílkovin - proto je jich na talíři "opticky málo".