Tuky
Mýty o prospěšnosti nízkotučné stravy, škodlivosti žloutku a másla zanechme v propadlišti dějin.
Tuky obsahují vitamíny, látky důležité pro nás střevní mikrobiom i nenasycené mastné kyseliny, které chrání naše cévy.
Kvalitní živočišné a rostlinné tuky jsou koncentrovaným zdrojem energie - jen se jí naučit využívat 🙂
Kolik tuků patří na náš talíř?
Pokud chceme tuky spalovat, musíme také tuky jíst – na to je naše tělo stavěné.
V ideálním případě by měly tuky tvořit 50-60% energetické bilance.
Na první pohled se to zdá opravdu hodně, ale přesto na našem talíři nebudou skoro vidět 🙂
Proč?
Tuky jsou hodně energeticky koncentrované - obsahují dvakrát větší množství energie než bílkoviny a sacharidy.
Kromě toho jsou dost často "schované" v potravinách, které jsou zdrojem bílkovin - například v mase, vejcích, či mléčných výrobcích.
Přestože tuky by měly tvořit 50-60% celkové energetické bilance, na talíři je skoro neuvidíte 🙂
Tuky jsou hodně energeticky koncentrované - v jednom gramu obsahují 34kJ - což je dvojnásobek oproti bílkovinám či sacharidům!
Pozor! Alkohol je ještě o něco "sytější" než tuky - obsahuje 38kJ v jednom gramu ...!!!
Na náš talíř patří samozřejmě tuky jako takové - například máslo, sádlo, oleje, většinou jako součást úpravy nejrůznějších jídel.
Kromě toho by součástí našeho jídelníčku měly být potraviny, které nějaký tuk (v nezanedbatelném procentu) obsahují - například tučné mléčné výrobky, ryby, ořechy, avokádo.
Obecně na tepelnou úpravu používejte tuky, které se nepřepalují – ideální je sádlo, přepuštěné máslo (ghee), kokosový olej, s opatrností na kratší tepelnou úpravu lze použít i olivový z pokrutin.
Tučné potraviny - ztělesněné zlo?
Přátelé, je to blbost!
Staré dobré pravidlo tvrdí, že vajíčka obsahují cholesterol a škvarky způsobují infakrt. Co se týče másla, měli bychom si na chlebu maximálně zatřít dírky a raději použít rostlinnou Ramu.
Toto pravidlo je možné staré, ale rozhodně není dobré! Mohli bychom dokonce říci, že se jedná o dezinformaci!!
Vše záleží na kvalitě tuků, jejich množství a tím, s čím tuky kombinujeme.
Ideální je, pokud pocházejí od zvířat, které jsou krmeny na pastvě, protože ty obsahují hodně omega 3 kyselin. Zároveň pokud nebudete v kalorickém přebytku a nebudete kombinovat tuky s nadbytkem sacharidů, není důvod, abyste po nich přibrali na váze.
Cholesterol v potravinách NEZPŮSOBUJE zvýšení cholesterolu v krvi.
Živočisné tuky primárně NEZPŮSOBUJÍ aterosklerózu vašich cév.
Živočišné tuky
Větší či menší procento tuku obsahují v zásadě veškeré zdroje živočišných bílkovin.
Ideální je, pokud pocházejí od zvířat, které jsou krmeny na pastvě, protože ty obsahují hodně omega 3 nenasycených mastných kyselin.
Patří sem tedy tuk obsažený v masných výrobcích - tedy prorostlejší maso, slanina, škvarky a sádlo.
Dále samozřejmě vajíčka a neodtučněné mléčné výrobky - tady množství tuku záleží na konkrétním typu.
Mléčný tuk obsahuje na prvním místě máslo, dále zakysaná smetana, šlehačka, také například mascarpone a tučné zrající sýry.
Důležitým zdrojem kvalitních tuků a zejména omega 3 nenasycených mastných kyselin jsou ryby.
Máslo je vynikajícím zdrojem vitamínů rozpustných v tucích-A,D, E,K, minerálů (vápník, fosfor, zinek, hořčík, selen a jód).
Navíc obsahuje kyselinu máselnou, která udržuje v pořádku střevní mikroflóru.
Rostlinné tuky
Poučíme-li se od Francouzů a středomořských národů, tak na čestné místo v kuchyni postavíme olivový olej.
Olivový olej je stálicí středomořské stravy a chrání naše cévy.
Obsahuje mononenasycenou kyselinu olejovou a velké množství antioxidantů (tokoferolů). Snižuje LDL, zvyšuje HDL cholesterol a působí tak preventivně na naše srdce a cévy.
Extra-virgin olej bychom měli používat zásadně za studena – na saláty, zelenina a podobně, na kratší tepelnou úpravu se spíše hodí olivový olej z pokrutin.
Můžete využít i jiné oleje - jakékoli ořechové (z vlašských ořechů, sezamu, konopného semínka, makový či dýňový). Ty mají vysoké množství omega 3 nenasycených mastných kyselin a jsou náchylné ke žluknutí - skladujte je raději v lednici.
Tučné superpotraviny
Mezi tučné "superpotraviny" patří avokádo - i když je to vlastně tak trochu zelenina:)
Avokádo obsahuje spoustu vitamínů a minerálů - v první řadě velké množství draslíku, který potřebujeme pro správný přenos nervových signálů a funkci svalů.
Kromě toho je (podobně jako olivový olej) zdrojem kyseliny olejové, která patří mezi mononenasycené kyseliny (MUFA) a působí preventivně na naše cévy.
Kokosový olej je ovšem skutečná superpotravina!
Kokos obsahuje MCT tuky se středně dlouhým řetězcem. Tyto mastné kyseliny se totiž metabolizují přímo v játrech, takže jsou ideálním zdrojem dobře dostupné energie. Dále působí proti kardiovaskulárním onemocněním, chrání játra, hrají roli i v onkologické prevenci.
Kokosový olej má prokázané preventivní účinky proti Alzheimerově chorobě. Díky obsahu nasycených tuků se nepřepaluje a je vynikající pro tepelnou úpravu.
Skvěle chutná v různých „cukrfree“ sladkostech – pro použití ve studené kuchyni je ideální.
Ořechy
Ořechy bychom mohly taktéž označit za superpotravinu, ale zaslouží si samostatný odstaveček 🙂
Ořechy jsou nabité bílkovinami a zdravými tuky. Obsahují také trochu sacharidů, ale ani nehnou s inzulínem a vaší hladinou cukru v krvi 🙂
Ořechy je nejlépe konzumovat syrové, tepelně neupravené.
Pro lepší stravitelnost (odbourání kyseliny fytové) je lépe ořechy předem namočit, ideálně přes noc, do vody přidejte trochu soli. Výrazně se tím zlepší dostupnost živin i chuť. Máčené vydrží v ledničce 24 hodin, můžete je po namočení i usušit v sušičce a dále běžně skladovat.
Ořechy můžete konzumovat samotné, jako součást salátů, v kombinaci s ovocem či tučnými mléčnými výrobky.
Které máte rádi? Vlašáky, mandle, lískové nebo luxusní makadamy ... (mimochodem, ty mají nejlepší poměr omega 3:6) ? Chia semínka jsou skvělou součástí sladkých dezertů, dýňová, lněná nebo sezamová semínka můžete použít jako exkluzivní posypku na saláty nebo pečenou zeleninu.
Ale pozor!! Jsou kaloricky hodně „husté“, tak to zase nepřehánějte.
Přiměřená porce ořechů je zhruba 30g, to je tak akorát na svačinku, pokud máte hlad.
Díky tomu, že ořechy nejsou sladké, nebudete mít rychlý pocit sytosti jako po jiné svačině, takže pozor, abyste nesnědli celý pytlík dříve než se rozkoukáte:)
.
tipy a nápady ...
Vyzkoušejte různá ořechová másla!
Můžete si je vyrobit doma v kvalitním mixéru, nebo pro jednoduchost koupit. Jsou vynikající na dochucení sladkých snídaní, dezertů nebo i jen tak k dobré kávě:) Skvělé je kokosové, mandlové, nebo různé kombinace - například kešu s kokosem.
Seženete i různé specialitky z ořechových másel - "karameládu", espresso máslo či podobně. Dívejte se vždy na složení - Pozor na přidaný cukr nebo nekvalitní hydrogenované tuky!
Já mám ráda ořechová másla Šufánek, ale na trhu dostanete spoustu kvalitních značek.
Nejsou tuky jako tuky ...
Black - list
Co vyhodit z ledničky? Začněte zaručeně máslovou Ramou. Přihoďte kostelecké uzeniny, lančmít a kuře z velkochovu a předsmažené polotovary či hotovky. Do spíže se mrkněte jestli tam nemáte nekvalitní Nutellu, čokoládu a sušenky.
Tohle prostě ne!!

Wish - list
Doplňte zásoby olivového oleje, přidejte kokosový, kupte si dobré ořechové máslo a ořechy. Kupte si kvalitní máslo, ghee. Přidejte dobré tučné mořské ryby, farmářskou zakysanou smetanu nebo smetanový jogurt, a dobrý sýr. Nezapomeňte na avokádo.
To chcete!!

Středomořská inspirace
Středomořské národy mají mnohem nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění- i když konzumují poměrně hodně nasycených živočišných tuků.
Je to díky životnímu stylu, červenému vínu a v neposlední řadě i konzumaci velkého množství panenského olivového oleje.
Olivový olej obsahuje převážně mononenasycené (MUFA) mastné kyseliny (převážně olejová) a velké množství antioxidantů (tokoferolů).
Za zdravými cévami Francouzů stojí i kvalita produkovaného masa a živočišných produktů – většinou se jedná o malé farmy, zvířata ve volných výbězích a podobně a ty obsahují hodně omega 3 nenasycených mastných kyselin - stejně jako ryby a mořské plody.
.
paradoxy po francouzsku 🙂
.. inspiraci z cest a kuchyně najdete také v našem blogu, pokud chcete ...

Zapamatujte si!
Tuky by měly tvořit 50-60% naší energetické bilance.
Není důvod se vyhýbat kvalitním živočišným tukům.
Tučné mléčné výrobky, vejce, slanina či tučné ryby by měly být pravidelnou součástí jídelníčku
Avokádo, ořechy a kokos můžeme zařadit mezi tučné "superpotraviny". Obsahují zdravé tuky v ideálním přírodním balení společně s dalšími prospěšnými látkami.
Vajíčka a a husí sádlo nezanáší cévy a nezpůsobují infarkt!
Cholesterol v krvi a cholesterol v potravinách spolu opravdu nesouvisí, dbejte pouze na kvalitní zdroje (šťastné slepičky).