Fit book

Které tuky patří na náš talíř?
Kolik?
Pro pořádek je dobré uvést, že tuky nezaberou mnoho místa na našem talíři, protože jsou energeticky hodně koncentrované. Důležité také je, že tuky jsou často "schované" v potravinách, které jsou zdrojem bílkovin - například v mase, vejcích, či mléčných výrobcích.
V ideálním případě by měly tuky tvořit 50-60% energetické bilance. Pozor, tuky obsahují dvojnásobné množství energie než bílkoviny a sacharidy.

Tuky obsahují v jednom gramu 38,9 kJ
Bílkoviny i sacharidy obsahují v jednom gramu 17,2kJ
Pozor! Alkohol obsahuje v jednom gramu 38kJ
Na náš talíř patří samozřejmě tuky jako takové - například máslo, sádlo, oleje, většinou jako součást úpravy nejrůznějších jídel. Kromě toho by měly být naším "denním chlebem" potraviny, které nějaký tuk (v nezanedbatelném procentu) obsahují - například tučné mléčné výrobky, ryby, ořechy, avokádo.
Tučné potraviny - ano nebo ne?
Staré dobré pravidlo tvrdí, že vajíčka obsahují cholesterol a škvarky způsobují infakrt. Co se týče másla, měli bychom si na chlebu maximálně zatřít dírky a raději použít rostlinnou Ramu.
A opět je třeba říci - přátelé, je to blbost! Toto pravidlo je možné staré, ale rozhodně není dobré! Mohli bychom dokonce říci, že se jedná o dezinformaci!!
Vše záleží na kvalitě tuků, jejich množství a tím, s čím tuky kombinujeme.
Ideální je, pokud pocházejí od zvířat, které jsou krmeny na pastvě, protože ty obsahují hodně omega 3 kyselin. Zároveň pokud nebudete v kalorickém přebytku a nebudete kombinovat tuky s nadbytkem sacharidů, není důvod, abyste po nich přibrali na váze.

Cholesterol v potravinách NEZPŮSOBUJE zvýšení cholesterolu v krvi.
Živočisné tuky primárně NEZPŮSOBUJÍ aterosklerózu vašich cév.
Živočišné tuky - kvalita především
Větší či menší procentu tuku obsahují v zásadě veškeré zdroje živočišných bílkovin. Ideální je, pokud pocházejí od zvířat, které jsou krmeny na pastvě, protože ty obsahují hodně omega 3 kyselin.
Patří sem tedy tuk obsažený v masných výrobcích - tedy prorostlejší maso, slanina, škvarky a sádlo.
Dále samozřejmě vajíčka a neodtučněné mléčné výrobky - tady množství tuku záleží na konkrétním typu.
Mléčný tuk obsahuje na prvním místě máslo, dále zakysaná smetana, šlehačka, také například mascarpone a tučné zrající sýry.
Důležitým zdrojem kvalitních tuků a zejména omega 3 nenasycených mastných kyselin jsou ryby.

Máslo je vynikajícím zdrojem vitamínů rozpustných v tucích-A,D, E,K, minerálů (vápník, fosfor, zinek, hořčík, selen a jód).
Navíc obsahuje kyselinu máselnou, která udržuje v pořádku střevní mikroflóru.
Rostlinné tuky a oleje
Pokud jde o rostlinné oleje, máte na výběr. Pokud jsou kvalitní, za studena lisované, fantazii se meze nekladou, ale poučíme-li se od Francouzů, tak na čestné místo v kuchyni postavíme olivový olej.
Olivový olej je stálicí středomořské stravy a chrání naše cévy. Obsahuje zmiňovanou kyselinu olejovou a velké množství antioxidantů (tokoferolů).
Extra-virgin olej bychom měli používat zásadně za studena – na saláty, zelenina a podobně, na kratší tepelnou úpravu se spíše hodí olivový olej z pokrutin.
Avokádo a ořechy - tučné "superpotraviny"
Hodně zdravých tuků obsahuje avokádo, které můžeme řadit k zelenině.
Avokádo obsahuje spoustu vitamínů a minerálů - v první řadě velké množství draslíku, který potřebujeme pro správný přenos nervových signálů a funkci svalů. Kromě toho je (podobně jako olivový olej) zdrojem kyseliny olejové, která patří mezi mononenasycené kyseliny (MUFA) a působí preventivně na naše cévy.
Ořechy jsou zdravými tuky přímo nabité. Jsou komplexní potravinou, obsahující všechny makronutrienty v ideálním poměru. Kromě tuků obsahují i bílkoviny a trochu sacharidů, ale ani nehnou s inzulínem a vaší hladinou cukru v krvi.
Ořechy jsou nejlepší syrové, tepelně neupravené. Pro lepší stravitelnost (odbourání kyseliny fytové) je dobré ořechy předem namočit. Ideálně přes noc, do vody přidejte trochu soli. Výrazně se tím zlepší dostupnost živin i chuť. Máčené vydrží v ledničce 24 hodin, můžete je po namočení i usušit v sušičce a dále běžně skladovat.
Ořechy můžete konzumovat samotné, jako součást salátů, v kombinaci s ovocem či tučnými mléčnými výrobky.
Pozor na množství!!
Ořechy jsou kaloricky hodně „husté“, tak to s nimi moc nepřehánějte. Přibrat totiž člověk může i po jídle, které je zdravé.
Přiměřená porce ořechů je zhruba 30g, což je tak akorát na svačinku, pokud máte hlad. Díky tomu, že ořechy nejsou sladké, nebudete mít rychlý pocit sytosti jako po jiné svačině, takže pozor ať nesníte celý sáček dříve, než se rozkoukáte.
Super vlastnosti kokosového oleje
Kokos a kokosový olej mají oproti ostatním rostlinným zdrojům tuků unikátní vlastnosti. Narozdíl od ostatních olejů totiž obsahují nasycené tuky, které jsou zvláštní tím, že mají středně dlouhý řetězec. Tyto mastné kyseliny se metabolizují přímo v játrech, takže jsou ideálním zdrojem dobře dostupné energie. Dále působí proti kardiovaskulárním onemocněním, chrání játra, hrají roli i v onkologické prevenci.
Kokosový olej má prokázané preventivní účinky proti Alzheimerově chorobě. Díky obsahu nasycených tuků se nepřepaluje a je vynikající pro tepelnou úpravu. Skvěle chutná v různých „cukrfree“ sladkostech – je tedy ideální pro použití ve studené kuchyni.

Co na talíř nepatří?
Na talíř nepatří žádné zpracované tuky. Mezi ně se řadí veškeré margaríny, ztužené tuky a rafinované tuky obsažené v průmyslově zpracovaných potravinách. Nekvalitní čokolády, sušenky, tyčinky, zmrzliny. Tyto tuky jsou obsažené často ve "zdravých" cereáliích. Dívejte se na složení, jakmile uvidíte „směs olejů- palmový, palmojádrový, řepkový+emulgátor“ - pryč s tím.
Pokud chcete mít v pořádku cévy, nejezte tučné živočišné produkty z klasických velkochovů– komerční paštiky, uzeniny a podobně. Kromě aditiv je u živočišných produktů z klasických velkochovů nepříznivý poměr omega3: omega6 - to způsobuje zánět ve výstelce cév, který je předstupněm aterosklerózy.
Řepkový olej, pokud je kvalitní, lisovaný za studena a použijete ho do studené kuchyně, není nijak závadný, ale často bývá rafinovaný. Slunečnicový obsahuje nepříznivý poměr omega 6/omega3, proto je lépe se mu rovněž spíše vyhnout.
Black - list
Co vyhodit z ledničky? Začněte zaručeně máslovou Ramou. Přihoďte kostelecké uzeniny, lančmít a kuře z velkochovu a z mrazáku polárkový dort. Ve špajzu proberte nekvalitní cereáli, čokolády a sušenky. Většinu sušenek! Ano, chipsy a bake-rolls taky.
Tohle prostě ne!!

Wish - list
Doplňte zásoby olivového oleje, přidejte kokosový, kupte si dobré ořechové máslo a ořechy. Kupte si kvalitní máslo, ghee. Přidejte dobré tučné mořské ryby, farmářskou zakysanou smetanu nebo smetanový jogurt, a dobrý sýr. Nezapomeňte na avokádo.
To chcete!!

Zapamatujte si ...
Tuky by měly tvořit 50-60% naší energetické bilance.
Není důvod se vyhýbat kvalitním živočišným tukům. Tučné mléčné výrobky, vejce, slanina či tučné ryby by měly být pravidelnou součástí jídelníčku
Avokádo, ořechy a kokos můžeme zařadit mezi tučné "superpotraviny". Obsahují zdravé tuky v ideálním přírodním "balení" společně s dalšími prospěšnými látkami.
Pokračování článku najdete zde:
Zpět na přehled se dostanete tudy: